Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Úrnapi körmenet Mosonban - fotók

Olvasó-tudósítónktól kaptuk a felvételeket.
Az Úrnapja (latinul Festum Eucharistiae, Solemnitas Corpus Domini) katolikus főünnep az Eucharisztia tiszteletére, teljes nevén az Úr Szent Testének és Szent Vérének ünnepe.

Általános szokás a körmenet és a sok virágdísz: az Úrnapja idejére már teljes virágdíszbe öltözteti a tavaszt vagy a kora nyarat a természet. Az úrnapi körmenettel Magyarországon és másutt is összeforrt a virágszőnyegek, a virágokkal díszített oltárok képe.

Mosonmagyaróváron, a mosoni Nepomuki Szent János Plébániatemplomtól a Királydomb utcasarkán található Szent János kápolna után a háromszög alakú Kápolna téren található Szent Rozália kápolnáig és vissza, tartott a körmenet, Kapui Jenő címzetes kanonok, kerületi esperessel és az Oltáriszentséggel végigjárnak a hívek, a helyi Kühne Koncert Fúvószenekar közreműködésével.

Az úrnapi körmenetnek saját liturgiája van. A stációknál Evangéliumot olvasnak és a pap az égtájak felé áldást oszt. Ilyenkor azokért is imádkoznak, akiket a négy égtáj felé osztott áldás akaratlanul is elér.
 
Úrnapi körmenet Mosonban. Fotók és szöveg: Talpas Balázs

 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért rendezhetnek ilyen gyorsulási versenyt a győri Új Bácsai úton? - videó

Miért rendezhetnek ilyen gyorsulási versenyt a győri Új Bácsai úton? - videó
Olvasónk küldte a videót e-mailben. Tovább olvasom