Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Tizenévesek rongálása tanári felügyelettel

A történet egy általános probléma, és sürgősen megoldásra vár! Kik hasznáhatják a játszóteret? Van-e életkor, illetve súly béli korlátozás.

Ki felügyeli, ha olyanok is használják, akik már bőven kinőttek a gyermekkorból, és akiknek a súlya egy meglett felnőttével vetekszik? Merthogy a játszóterek, a vadiúj EU konform játszóterek amortizálódnak, szinte egy hét alatt tönkremennek, és miért is? Mert nem megfelelően, nem azok, akiknek ki lett találva, és nem úgy, amire tervezték, szóval helytelenül használják őket!

Már több mint 3 éve vagyok gyakorló anyuka, szóval tudom, hogy mit beszélek, a gyermek másfél éves kora óta látom, hogy mi folyik a játszótereken.

Hogy meddig maradnak épek a játékok, hogy kik használják és mire. De ma kiverte a biztosítékot az, amit láttam. Ma ugyanis tanári- jobban mondva tanárnői felügyelettel történt mindez. Ugyanis a drágalátos hölgy, aki a nebulók okításáért felel, gondolom meg akarta úszni a tanítást és kivitte a közeli játszótérre a „gyermekeket", az idézőjel feltételes, mert a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetőek a tanítványai már gyermeknek (bár a törvény szerint még annak számítanak)!

Talán az általános iskola utolsó évét taposhatják, de igazából nem is ez a fontos, hanem az, hogy a súlyuk, a magasságuk, a vehemenciájuk, és még sorolhatnám mi miatt, már nem valóak egy játszótérre, ahol a kisgyerekek súlya alatt is sokszor dülöngélnek már a játékok!

Mi erre a megoldás? Nem tudom, talán a játszóterek hatóság általi felügyelete, őrzése… talán kevesebb pénzt jelentene egy őr alkalmazása a feladatra, mint a hetente keletkező javítási költségek kifizetése, de lehet, hogy tévedek. Ami meg a tanári felügyelettel történő rongálást illeti, arra nincs megfelelő szavam, vagy nem tűrne nyomdafestéket; mindenesetre elgondolkodtató, hogy kik mutatnak és milyen példát az intézményi keretek közt lévő oktatásban, és kikre bízzák a szülők a gyermekük taníttatását!

Persze erre rakéta sebességgel jöhet a válasz a túlterhelt tanároktól, hogy nem az ő dolga nevelni a gyereket, ő csak átadja a legjobb tudása szerint azt az elsajátításra ítélt anyagot, amit előírtak neki. Persze ezen nincs is mit vitatni, de akkor tanítási időben ne a kisgyerekeknek szánt játszótéren tengjenek, lengjenek a tanulók elriasztva az apróságokat, miközben a tanár néni a kispadon üldögél, és úgy tesz, mintha ő lenne a jóságos tündérke és minden a legnagyobb rendben lenne körülötte. Mert azért van egy határ, és ha a túlsúlyos gyerekek megrohamozzák, és összetörik a játékokat, azért még rájuk lehet szólni, és legközelebb talán az iskolapadban kéne okítani őket, ahelyett, hogy a „jópofi" tanárnéni szerepében tetszelgünk a játszótéren!

Nekem ez a véleményem és remélem, nem vagyok egyedül vele! És azt is remélem, hogy az illetékesek hathatós lépéseket tesznek a játszóterek védelmében!

Olvasóink írták

 • 14. holci 2009. október 11. 12:28
  „Valóban az a baj, hogy mindenki a saját szemszögéből nézi.
  A panaszkodó anyukáról az a véleményem, hogy "igazán jó példát" mutat a gyerekének: ha valami problámám van nem azon vagyok, hogy azonnal szép szóval meg próbáljam elintézni, hanem név nélkül az újság! valaki intézze el, de ne én!!! Meg lehet nézni az sms-eket is az újságban... Gratulálok, hadd tanuljon az a gyerek!
  Szerintem is célravazetőbb és humánusabb lett volna szólni a tanárnőnek, és legalább a gyerekek is hallották volna, hogy mi ami nem tettszik.... ennyi idős fejjel már megértik, hogy az amit csináltak, nem jó (ha tényleg nem jó)
  Én is úgy látom, hogy a kutyák-macskák, a tiltás ellenére cigiző, és ahogy valaki írta itt a hintázó szülők nagyobb probléma...

  Én pl egyszer reggel szóvá tettem egy szomszédasszonynak, hogy a kutyust miért nem délután engedi a homokozóba dolgát végezni, amikor tele van kicsi gyerekekkel, és szülőkkel? nem tudott rá válaszolni...
  Egyszerűbb volt neki reggel csak egy köntöst felvenni a pizsamára, és a meleg lépcsőházban megvárni, míg a kutya végez, minthogy felöltözött volna, és elvitte volna a kutyát a kijelölt helyre. Ja, még vissza akart aludni... Akinek kutyája van, annak is van kötelessége, többek között feltakarítani ha nem bírta a kutya tovább és a liftben....”
 • 13. lr 2009. október 09. 19:22
  „A kamaszoknak is szüksége van a mozgásra.
  Igy van..azokra a fém mászókákra egy kamasz is felmászhatott... nem ment tönkre.
  most vannak csilli-villi eu komforn játszóterek amiket lehet mutogatni.
  Nézzük meg, hol is vannak. sokszor forgalmas utak mentén hadd nyelje az a gyerek a benzingőzt ( pl Szt István út)
  Kamaszok nem mehetnek játszótérre, mert a kisgyerekes anyucik kiutálják onnan őket. (nekik is lesz kamasz gyerekük. )
  A sport nagyon drága...
  Ha suliban esetleg van valamilyen iskolai sport.. nem biztos, hogy az minden gyereknek megfelel. Legtöbbször csak labdajáték van. ( kislányom szertornázott egész addig amig meg nem szüntették a sulijában a szertornát)
  Tényleg igy van.. a tanárok 80%a utálja a sportot.
  Szóval, hova is menjen egy kamasz ha mozogni akar??
  Miért ők a hibásak abban ha nincs lehetőségük mozogni??”
 • 12. 49. 2009. október 09. 14:44
  „Én már láttam anyukát is az újonnan átépített játszótér hintájában ülni. (Szőnyi M.-Soproni u. )
  Senki sem szólt rá, még a férje sem, aki a gyermeküket hintáztatta a mellette lévő hintában.”
 • 11. Csetneky 2009. október 09. 14:40
  „Az unatkozó kamaszok problémájára a sport a megoldás! A testnek mindenképpen jó, de erősíti a közösségi érzést és javítja az akaraterőt is. Persze, mindez csak szóban hangzik jól, mert a valóságban mi van? A sporttelepeket bezárják, az iskolában pedig a pedagógusok 80%-a sportellenes. Így tényleg nehéz.”
 • 10. pityesz 2009. október 09. 13:44
  „Régen voltak park őrök,egyen ruhába bottal.És volt tekintélyük.A bottal fel szúrták a szemetet is.Ma is el kelne.”
 • 9. 1olvasó 2009. október 09. 13:21
  „Minek épüljön kamaszjátszótér? Nem bírna ki két napot sem, mert állat módjára rugdossa, üti vágja a játékokat! Én is látom nap mint nap! Először meg kell tanítani viselkedni, vigyázni más tulajdonára és utána kaphatnak játszóteret. Bár inkább tanuljon, olvasson és edzésre járjon.”
 • 8. fatman 2009. október 09. 11:38
  „Az anyuka nem "sunyi", csak sok más emberhez hasonlóan, nem akarta bevállalni a nyílt konfrontációt. A probléma valós. A kamaszoknak nincs hol játszaniuk. Ha bandáznak galeri lesz belőlük, ha otthon ülnek elhíznak és internetfüggők lesznek. Helyet, játszóhelyet a nagykamaszoknak. Győrben épült nyugdíjasjátszótér, épülhetne néhyán kamaszjátszótér is.”
 • 7. viperetta335 2009. október 09. 11:09
  „Ez az anyuka eléggé sunyi.Meg kissé túl is reagálja a dolgot.Az ilyen problémát ott helyben kellene elintézni,már ha volt probléma,nem lapítani,figyelni,aztán pötyögtetni egy ilyen eléggé alamuszi irományt.
  Amúgy a kedves anyuka három éves kölke lassan "nagy" lesz a másfél évesekhez,és pár év múlva pedig irgalmatlanul nagy a három évesekhez,ilyen az élet.A gyerekek nőnek.A 14 éves is gyerek,és a megoldás talán az lehetne,ami egyes fejlettebb országokban tapasztalható,hogy a játszótereken vannak babajátékok,meg vannak nagyobbaknak való dolgok,és folyamatosan felülvizsgálják az állapotukat,ha valami tönkre megy,kicserélik,stb.Mert ott nem az a cél,hogy a játszóteret NE használják,hanem az,hogy MINÉL TÖBBEN használják és hogy játszanakak a nagyobbak is.Mert játszani,hülyülni jó.”
 • 6. anya81 2009. október 09. 10:26
  „Részben egyetértek a "gyakorló" anyukával, részben nem.
  A játszótérre nem lehet kiírni, hogy mondjuk 0-8 éves korig használhatóak a játékok, mert ha ki lenne írva, akkor majd a kedves anyuka is felháborodna, hogy nem viheti oda a 9 éves gyerekét...
  Ilyen esetekben mindenki a maga szempontjából vizsgálja a helyzetet, és nem gondol másokra, ugyanúgy, ahogy az a tanárnő sem gondolt arra, hogy bárkit is zavarnak az ő tanítványai.
  Ha anyukát zavarja a nagyobb gyerekek rohangálása, rombolása, akkor ott helyben szól a tanárnőnek és nem újságcikket ír...
  Megakadályozni úgysem tudja, hogy odavigyék a nagyobb gyerekeket (ne felejtsük el, hogy egy 14 éves is gyerek!), mivel a játszótér mindenkié, ugyanúgy, ahogy az utca, a tér, stb.
  Ha kihelyeznének egy őrt, talán meg lehetne fékezni a tinédzsereket, de akkor ugyanúgy rá kell majd szólni az eszetlenkedő 5-6 évesre is, és akkor meg majd az lesz a gond...

  A tanárnő nem azért viszi oda a gyerekeket, mert lusta és nem akar nekik órát tartani (ez egy elég utálatos gondolat volt anyukától), hanem nekik ugyanúgy szükségük van egy kis semmittevésre, lótás-futásra a sok iskolai elvárás mellett, pláne ha 30 fok van októberben.
  Az Ön gyermeke is lesz még iskolás, és akkor majd hálás lesz azért, hogy néha kiviszik őket ide-oda lazítás képpen (és esetleg az Ön gyermeke is fog majd ugyanúgy rongálni, rohangászni, mászókára mászni tizenévesen, szóval ne tessék ilyen keményen ítélkezni!).
  2 gyermekem van, a nagyobbik elsős, én is örülök, ha néha elviszik őket sétálni, játszani, addig is pihennek egy kicsit és újra gyereknek érezhetik magukat.

  Sokkal nagyobb probléma az, amit pl. fatman is írt, hogy odahordják felnőttek (!) pisilni a kutyát-macskát, anyukák ott pisiltetik a 2-3 éveseket, illetve tinédzserek/felnőttek odaszórják a cigicsikket.”
 • 5. Ákos62 2009. október 09. 10:12
  „Nem tudni melyik játszótérről van szó a cikkben, de mintha csak a Mosonmagyaróvár Móra ltp-i középső játszótérről olvastam volna. Ugyanez zajlik itt is. Még nincs l éve, hogy elkészült az EU-s játszótér, de az ajtó már többször leszakadt, veszélyeztetve a kicsik testi épségét. A drótkeritést több helyen elvágták, mert ott könnyebb kimenni mint az ajtón. Egyébként itt a régi /nem EU-s/ rozoga és életveszélyes hintákat is meghagyták. Ezeket a játszótereket zárni kellene az éjszakai randalirozók ellen! Gondozásukra takaritásukra legalább annyi időt kellene forditani mint a sétáló utca söprésére, mert inkább hasonlit szemétdombhoz mint játszótérhez. Ebben nemcsak a pedagógusok, a szülők is ugyanugy hibásak. Pl. kakis pelenkát bedobják a nyitott szemetesbe a téren.”
 • 4. fatman 2009. október 09. 09:50
  „Kérés: ne csesztessük állandóan a kövéreket! A kövér gyerek is gyerek! Egyébként még nem kerültek szóba a játszótéren cigizők, a kutya- és macska gazdák, a kerékpárosok, a játszótéren gyereket pisiltetők, a rohangászó gyerekek ...”
 • 3. fatman 2009. október 09. 09:48
  „Ezeknek a gyerekeknek NINCS hol játszaniuk! Az új játszóterek kicsiknek lettek kitalálva. A kamasz is gyerek. Nem ülhet egész nap bezárva egy szobába, nehogy összetörjön valamit. Pontosan annyi joga van használni a közösségi játszóteret, mint az ideges anyukának. Az anyuka túlreagálta a dolgot, a felügyelő tanár pedig minden bizonnyal szólt volna, ha a "nagyok" tényleg rongálnak. Egy nyolcadikos tanuló még gyerek!”
 • 2. Bokk 2009. október 09. 09:23
  „Azért ha volt erő egy ilyen hosszú szösszenet megírásához, esetleg lehetett volna arra is, hogy a kedves hölgy megérdeklődje a tanártól, hogy ki ő, illetve kifejtse neki az osztálya játékrombolásáról alkotott véleményét. A demokrácia lapja a civil kontroll, mindenhol nem állhat őr. Ha a kulturált beszélgetés nem jön be, akkor jöhet a hatóság és a sajtó. A tanárok nevelő munkáját pedig az elmúlt 20 év jogokat hangsúlyozó, kötelességeket annulláló oktatáspolitikája redukálta közel nullára.”
 • 1. Goldmund 2009. október 09. 08:47
  „"Mi erre a megoldás? Nem tudom, talán a játszóterek hatóság általi felügyelete, őrzése..."

  Egyébként meg megy a panaszkodás, hogy minden agyonszabályozott ebben az országban.

  Ez szimplán rongálás, vandalizmus. Teljesen mindegy, hogy éjszakai részegek, vagy tanári "felügyelet" (idézőjel szándékos!) alatt levő diákok követik el. A vandalizmus ellen fellépni pedg a rendőrök, polgárőrök, közterületfelügyelők dolga.

  De engedtessék meg még egy gondolat.

  Gyermekkoromban (az átkosban) csővázas mászókák voltak. Azokra bátran mászhatnának a mai elhízott kamaszok is, azok ugyan tönkre nem mennének! De uniós előírásokra hivatkozva nagy bölcsen leszerelték ezeket és raktak helyettük olyanokat, amelyek nemhogy a túlsúlyos kamaszokat nem bírják el, de - ahogy az anyuka írta - "a kisgyerekek súlya alatt is sokszor dülöngélnek már a játékok".
  Szóval kettőn áll a vásár: nemcsak a neveletlen kamaszok, hanem az idióta szabályozás is felelős ezért a problémáért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Muskátlik az erkélyen

Kovács Endréné Marika másnaponta locsolja kedvenceit, muskátlijait és pozsgás futóit. Tovább olvasom