Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Titokzatos történet: Soproni hölgy lepelben

Olvasónk folytatja a régi soproni történetek elbeszélését. Helyezkedjenek kényelembe, s készüljenek fel: boszorkányokról is szó lesz.

Visszatérve az OTI helyén álló egykori temetőre, látom, megoszlanak a vélemények, de zsidó temető volt. H. Vilmos barátommal pontosítottam. Ő volt az egyik rakodó, ott volt a költöztetők közt, az Épfunál dolgozott. Mesélte, hogy a ruházatukról (vagy maradványukról) felismerték őket. Volt egy munkatársa, aki direkt a papokat kereste (tudom a névét is, ismert alakja volt a fröccsös kultúrházaknak), pénz, ékszer, egyéb értékekért, de csak egy bukszát talált, amit eltett. Éjjel álmában megjelent a pap és visszakövetelte. Másnap rémületében visszavitte. Vili ma is könnyesre neveti magát, ha eszébe jut.

H .Vilmos, az egyik mesélő.
H .Vilmos, az egyik mesélő.

Valamikor a hetvenes években történt a Patak utca Lackner K. utca sarkán lévő emeletes házban egy érdekes dolog. Egy hölgy minden este lepelben-turbánban mozdulatlanul kint állt az erkélyen. Nem csinált semmit, csak állt mereven, alatta egyre csak növekedett a bámészkodók tömege. Kisebb- nagyobb csoportokban álltak a bámészkodók. Már szinte minden este programként szerepelt a hölgy megnézése. A tv-ben akkoriban ment a Belphegor. Fiatal srácokként mi is mindennap kint voltunk és a hazafelé tartó utunk kicsit rémes volt, főleg az akkori megvilágításban. Vajon mit csinálhatott, a mai napig sem sikerült megtudnom.

Ház, ahol a hölgy állt.
Ház, ahol a hölgy állt.

A Fő téren apám festett két hölgynél, akikről köztudott volt, hogy boszorkányok voltak. Különböző szeánszokat tartottak és nagyon könnyen a hatásuk alá kerülhetett az, aki nem volt elég óvatos. Igaz soha senkit nem bántottak. Kaptunk tőlük egy igazán rémes könyvet, amitől olvasás után a fejem búbja sem látszott ki a paplan alól. Régi soproniak biztosan emlékeznek rájuk. Na és a Kolostor utcai szép boszira emlékszik valaki? Még a tv-ben is volt róla film. De sok finom fröccsöt ittam náluk. Sokan talán el sem hiszik, hogy ma is élnek köztünk boszorkányok. A vezetőjük egy nagyon intelligens, magas iskolai végzettségű kedves hölgy. Ők amolyan jó boszik, szeánszokat tartanak, és a belvárosról leveszik az átkot, mentesítik az ártó szellemektől. Ez tény, ismerem, sőt azokat is, akik a hatása alá kerültek, a munkatársam is ilyen volt, azóta nem lehetett bírni vele. Nem szabad hátranézni ,mindig csak előre, ez a hitvallása. És itt hagyott minket.

A ház, ahol a boszik éltek.
A ház, ahol a boszik éltek.

Volt egyszer egy kisuszodánk is. Nagyon hangulatos uszi volt, fent kis büfével, hűs fákkal, na és a forró betonlépcső. Emlékszik valaki a pipás Pista bácsira és a fiára, Samu bácsira? A néni nevét a pénztárban már sajnos elfelejtettem, ő adta a pecsétet a csuklónkra, amikor kijöttünk. Mi meg kint átnyomtuk a barátunkra, igaz fordított lett, de ritkán buktunk le. Mindig kivártuk, hogy sokan legyenek a pénztárnál, akkor nem tudta annyira megnézni. Pista bácsi mindig mérges volt, de volt egy jó merítő hálója, amivel a vízbe nem való dolgokat horgászta ki, ha történt egy kis baleset valamelyik gyerekkel. Meleg volt a vize, ezért jobban kedveltük a Lövér uszinál. Köszönet "9. magasi" hozzászólásának, aki eszembe juttatta a kisuszit."

A.A.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Totálkáros: Bokrok közé vágódott a csúszós út miatt - fotók

Novákpuszta közelében szenvedett balesetet tudósítónk, miután egy kifolyt anyag miatt jégpályává változott az út. Fotók. Tovább olvasom