Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Száguldozó kerékpárosok a sétálóutcán

- Felháborodásomat szeretném megosztani Önökkel, mert elkeserít az ahogyan egymás mellett élünk, közlekedünk - írja egy győri olvasónk.

Adott egy gyönyörű, szép sétáló utca Győrben, aminek a nevében is benne van, hogy sétáló utca, éppen ezért táblákkal is kitiltották onnan a kerékpárosokat. Akinek mégis arra vinne az útja, az is elmehet, csak ugyanmár szálljon le arról a bicikliről és legyen képes pár lépést tolni kerékpárját, ahelyett, hogy eszeveszett száguldozásával a gyanútlan járókelőket veszélyeztetnék. Minden nap arra vezet az utam ebéd időben és minden nap több biciklis is arra kerekezik és naponta egy legalább úgy, hogy elég nehéz kikerülnöm őket. Pár éve még láttam járöröző rendőröket akik igenis megállították a biciklizőket és leszállították kerékpárjukról őket, ma már ez sincs. Ha meg én merek szólni egy egy biciklisnek, akkor meg én vagyok a bunkó.

Egy jellemző beszélgetést ki is ragadnék:
én: -Elnézést, de itt nem lehet biciklizni.
biciklis középkorú nő: -Tudom!
én: -Pont úgy néz ki.
A biciklis nő pedig tovább teker, mintha semmi nem történt volna ...

Lassan ott tartunk, hogy szívem szerint a biciklizéshez is jogosítványt írnék elő.

Egy győri lakos

Olvasóink írták

 • 19. PaPa 2009. augusztus 24. 12:25
  „Az, hogy minket is tanítottak annak idején kis iskolásként a KRESZ elsajátítására igaz nem adtak igazolványt csak akkor mikor kerékpárból is levizsgáztunk. De akkor a dolgozó népet szolgálta a rendőrség. A sétálóutcáról először is a gépkocsikat kell kitiltani, de a járőröző rendőrt is mert az nem oda való, másodszor ugyan úgy mint régen posztoló rendőröket kell alkalmazni akik az adót területen járőröznek és ellenőriznek. H.Cs. rendőr azt nyilatkozta, hogy 70 járőr van szolgálatonként Győrben akkor jutna egy páros a Baross útra is egy-egy szolgálatban. Ebben tanulhatnának az Őrh.. ot szolgálatot teljesítő biztonsági őreitől (nem a Pa..t dolgozója!!). Ök kint vannak egész nap és nincs melegedőjük, mint a rend őreinek. Csak intézkedési joguk nincs. A kamerákat felrakták jó pénzért (magán biztonsági cégnek a bevételét növelve!!)pedig a kamera nem védi meg az ADÓFIZETŐ magyar állampolgárt sem a gépkocsiktól, se a kerékpárosoktól, se a zsebesektől, se a kéregetőktől,, se a kötözködő cigányoktól.”
 • 18. Goldmund 2009. augusztus 23. 23:50
  „Lehet, hogy akkor történt ez az eset, amikor az Aradi vértanúk útja le volt zárva. SZerencsésebb lett volna ott hagyni nekik egy métert, hogy el tudjanak menni, akkor kevéséb várható, hogy a Baross útra ráhajtanak.
  A Baross úton egyébként tényleg nincs sok keresnivalója a bicikliseknek. Viszont azt pl. ostobaságnak tartom, hogy a Kisfaludy utcából kitiltották őket, miközben autókkal van tele.
  Az biztos, hogy Győr közlekedés-szervezése eléggé biciklista-ellenes. Amíg ez nem változik, addig nem várható, hogy az ostobábbnál ostobább tiltásokat komolyan veszik.”
 • 17. megmindiggyöri 2009. augusztus 23. 21:24
  „Kicsit furcsanak tartom ezt a vitat. Illetve azt a tenyt, h. azon vita alakul ki, h. ahol a kerekparral nem lehet közlekedni, ott közlekedjen-e a kerekparos. NE!
  Magyarorszagon minden ugy megy: Mindenki azt csinal, amit akar, aztan ha meg akarjak büntetni, akkor jön az, h. a masik mit szabalytalankodik. Mert nem tud mindenki a sajat haza tajan söpörni? Ha mindenki betartana a szabalyokat a maga reszeröl, akkor mindjart nem kellene ilyeneken vitatkozni.

  A gyerekek KRESZ-oktatasahoz: a lanyom tavaly nagycsoportos volt egy nemet ovodaban, az ev soran 3-szor jöttek hozzajuk a rendörsegtöl, specialis oktatoprogrammal, Poldi-val (POLizeiDInosaurus), es megtanitottak nekik a közlekedes alapszabalyait, ill. azt, h. hogyan kerhetnek segitseget, milyen telefonszamot kell hivni, mit kell mondani. A 3. alakalom vegen kaptak egy "Gyalogos-igazolvanyt",ami tanusitja, h. közlekedhetnek egyedül gyalogoskent. (Persze, itt a zebran nem ugy kell atfutni, h. a torkomban dobog a szivem, hanem megallnak az autok a zebranal. Kiveve azt a magyar rendszamu autot, aki a fiamat a haz elött a piroson athajtva majdnem elütötte, mikor a gyereknek zöld volt, es a nemet autoknak, akik radudaltak, meg be is mutatott.)”
 • 16. MTT 2009. augusztus 22. 21:36
  „10.-NEK, te viszed a beszóléssal az aranyérmet :-)))”
 • 15. ombi 2009. augusztus 22. 17:23
  „13. Filtec: Való igaz, első a szülői pédamutatás, az otthoni oktatás, jól írtad.”
 • 14. Filtec 2009. augusztus 22. 15:00
  „ 

  Ha 3 Magyar Gárda egyenruhájába öltözött gárdista kerekezett volna a sétálóutcában, akkor pár perc alatt ott lett volna a rendőrség!
   

  Ha 3 roma táskákat gyűjtögetett volna lopott kerékpárról ugyanott, akkor ... A befejezést Rátok bízom.
   
   ”
 • 13. Filtec 2009. augusztus 22. 14:56
  „ 

  Re: #12
   
  "szerintem nem volna szabad gyerekeket kiengedni a közoktatásból megfelelő KRESZ-tudás nélkül."
   
  Szerintem, pedig a SZÜLŐKNEK nem lenne szabad kiengedniük a gyerekeiket a forgalomba úgy, hogy ne magyaráznák el nekik a közlekedés alapvető szabályait.
   
  Aztán másodsorban jöhet a suliban a KRESZ.
   ”
 • 12. ombi 2009. augusztus 21. 18:54
  „Kedves BsBe, ugyan nem nekem címezted a felvetésedet, mégis reagálnék rá.
  Az Általad mondottakkal többnyire egyetértek, a kerékpáros KRESZ-vizsgával kapcsolatban van ellenérzésem.
  Nem a tudással, azt alapvetően nélkülözhetetlennek tartom, szerintem nem volna szabad gyerekeket kiengedni a közoktatásból megfelelő KRESZ-tudás nélkül.
  A vizsgáztatás sem rossz gondolat, ám önmagában semmit nem old meg. Ahogy magad is írtad, a felelőtlen ember "felrúgva miden szabályt... autóban a biciklist, biciklin meg az autóst szidja"
  Van autós ismerősöm, aki biciklire ülve szinte elfelejti a jogosítvnya megszerzéséig tanultakat.
  A kerékpárosokat a rendőrség magára hagyta. SOHA nem ellenőrizték a kötelező felszereléseimet, kivéve egyetlen alkamat, amikor viszont 30 000-es bírsággal fenyegettek a mellény nem-viselése miatt. (jogtalanul, fényes nappal, derült időben, persze érezhették, ez a pálya most nem jó nekik)
  Szóval nagyon várnám a rendőrségtől -ahogy alant többen igényelték-, legyen figyelemmel minden közlekedőre, és hiszem, javulna a közlekedési morál.”
 • 11. BsBe 2009. augusztus 21. 17:38
  „Kedves zipok - Egy soproni lakos Igen, megértem, ha a bicikli úton sétáló gyalogos zavarja. De reggelente Pócsi út - Magyar utca - Móricz Zsigmond utca utvonalon megyek, gyalog.
  Több mint idegesítő, amikor szemben, a hátam mögött, mellettem száguldoznak, úgy igazán, keresztül-kasul, mert hol az úttesten, hol a járdán, ahogy rövidebb. Az ember megy a járdán, és egyszer csak el-elsuhan egy kerékpáros mellette. Volt, amikor a a gödröt kerülve, majdnem borult, borultunk, és elkezdett kiabálni, hogy milyen hülye vagyok, mert hátul nincs szemem, és nem láttam, hallottam, hogy jön.
  A kedves kerékpárosok nem tudják eldönteni, hogy mit használjanak, a járdát, az úttestet. És sajnos sokszor - tisztelet a kivételnek - nem érdekli őket semmi.
  Az sem világos előttem, hogy pl. Sopron-Tómalom között ott a kerékpárút, és mégis Kőhida fel tele van az út biciklissel. Pedig az az út egy keskeny útszakasz. Imádni való, amikor négy öt kerékpáros kettesével egymás mellett feltartja a forgalmat.
  Szóval ne sajnáltassuk a bicikliseket jobban, mint más közlekedőt. Ismerek olyan autós, aki néha biciklire ül, és ugyan úgy viselkedik, (felrúgva miden szabályt), csak autóban a biciklist, biciklin meg az autós szidja.
  Abban viszont teljesen egyetértenék, ha bicikliseket is köteleznék KRESZ vizsgára, nem is értem, miért nem.
  Sok nem ismeri a lámpát, az elsőbbségadás kötelező, a STOP stb. a közlekedéshez feltétlenül szükséges, táblákat. Ha pedig nem ismeri, nem várható el tőle, hogy megálljon a STOP táblánál.”
 • 10. zotya975 2009. augusztus 21. 17:35
  „Hát ja gyalogos rendőrök, az oké, hogy nincs pénz kocsira/üzemanyagra, de már cipőre sem tellik?”
 • 9. ombi 2009. augusztus 21. 16:45
  „Tisztelt Zipok, úgy érzem, nagyon jól látja a (kerékpáros) közlekedés visszásságait.”
 • 8. MTT 2009. augusztus 20. 22:05
  „Gyalogos rendőr nincs, hova lettek? - szép békebeli 90-es évek, akkor még voltak...Talán, még büntetni is mertek.”
 • 7. farkasbalintm 2009. augusztus 20. 18:13
  „"elég nehéz kikerülnöm őket." - ha valakit ki kell kerülni, akkor jóval lassabban halad, esetleg áll. tehát semmiképpen sem száguldozhat.
  vagy ha száguldozik, akkor ő kerülget engem, tehát sehogy sem jó.
  és igen sajnos a kerékpárosoknak nincs sok lehetősége, hogy normális körülmények között kerekezzen.”
 • 6. zotya975 2009. augusztus 20. 10:56
  „Bizony ez így van zipok, de én már feladtam a harcot miután kétszer elütöttek, mert próbáltam érvényesíteni az elsőbbségemet. Most kocsival járok nem nagyon van időm kerékpározni, és amikor megadom az elsőbbséget egy kétkerekűnek, 90%-ban hallom a dudát hátulról, hogy mé nem mééész mááá?! DE! az hogy az autós nem tartja be a szabályt, az még nem jogosít fel/mentesít engem, amúgy sem szeretnék lesüllyedni a szintükre, ahogy lenézik a többi közlekedőt.”
 • 5. zipok 2009. augusztus 20. 09:45
  „Tisztelt győri lakos!

  Megértem ha bántja Önt, hogy Önnek kell kerülgetnie a bicikliseket ott, ahol nekik nem lenne joguk közlekedni, de engedje meg, hogy hozzá fűzzek egy néhány gondolatot.
  Én a biciklimmel a bicikli úton közlekedem, ennek ellenére gyakran kell kerülgetnem gyalogosokat, vagy babakocsit toló kismamákat ott, ahol Nekik nem lenne joguk közlekedni. Higgye el, engem sem tesz boldoggá ha fenntart valaki, még sem szólok senkinek. Bízom benne, hogy talán majd egyszer Magyarország is el jut oda, hogy a bicikliseknek is megteremtik azokat a lehetőséget, melyekkel élve nem zavar már senkit, csupán a puszta ténye annak, hogy valaki 2 keréken közlekedik; evvel nem szennyezve a levegőt, aminek a következményeit az is élvezi, aki a kocsijában ül naphosszat.
  A saját bőrömön tapasztalom, hogy a bicikliseknek beszólnak. Gyakran olyan dolgokért is, amit szabályosan tesz, mégis az autósok a KRESZ teljes ismerete nélkül hibásnak vélik. Igen, a biciklisnek be lehet szólni, a biciklis persze már bármit is mondana, úgy sem hallaná meg az az autós, aki megszegve a sebesség korlátozást 70-el, vagy külterületen akár 130-al húz is el mellette. Pedig higgye el, nagyobb veszélyt jelent ő rám nézve, mint Önre az a hölgy, aki valószínűleg 10km/ óránál kevesebbel hajthatott el Ön mellett, ha ez a párbeszéd így lezajlhatott.
  De a KRESZ-t megszegő autósokhoz már hozzá szokott a járókelő szeme, és minthogy úgy sem tehet semmit, szó nélkül hagyja. Gondolom Önnek sem jutott eszébe a "nagy fekete" autókat kérdőre vonni a sétálóutcán. Ebből is látszik, hogy ebben az országban az autósoknak oktalanul kiemelt szerepük van, míg a nyugati országokban tisztában vannak a biciklizés pozitívumaival, és ahol lehet támogatják is azt.

  Egy soproni lakos”
 • 4. kahane1 2009. augusztus 20. 06:24
  „3-aska,kisfiam!!!
  nem!! de itt sokkal szigorubban lep fel a rendorseg mint ott nalatok!!!”
 • 3. Igazamvan 2009. augusztus 19. 20:15
  „kahane1
  Ha sapka nélkül mész ki akkor leveszik a fejedet???”
 • 2. kahane1 2009. augusztus 19. 18:47
  „Ha pl itt nalunk a setaloutcan bringazol-( Tel Aviv / Ben Yehuda utca)-akkor a bringadat darabokban viheted haza
  egy stanicliban!!!”
 • 1. zotya975 2009. augusztus 19. 18:36
  „Én mint biciklis soha nem tekerek a sétállóutcában, de szerényen megjegyzem, hogy az autósok is ki vannak onnan tiltva, és azokat is kerülgetni kell. Persze-persze tudom engedély, meg naaaaagy fekete autók akiknek mindent lehet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kertvárosi áldaltlan állapotok

Úgy gondolom az alábbi probléma több kiskert tulajdonost érint Győr Rabkert és Góré dűlő területén -… Tovább olvasom