Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Pápai út - nem jelentéktelen, de mostoha? (Tudósítónktól)

Győr, Pápai út - Nem központi helyzetű, ugyanakkor fontos szerepet betöltő útszakasz ez a város életében, hiszen Győrújbarát, Ménfőcsanak forgalmának nem kis része bonyolódik rajta, és egyre inkább a 83-as úton gombamód szaporodó nagyáruházak egyik kézenfekvő megközelítési útvonala is.
 Nem beszélve arról, amit a nevében hordoz: a Győr központjából Pápa felé tartók is gyakran választják ezt az irányt.

Szóval, nem jelentéktelen és mégis "mostoha" út szegény. Először is itt van a két vége: a 83-as út felőli "egy sáv-két sáv" anomáliáról már esett szó a lapban. Elvileg egy sávos az át- illetve ráhajtás a főútra, de a szokás - és a piros jelzés mellett a jobbra tartó zöld kiegészítő jelzés - kétsávossá tette.


Az út kezelője szerint két sáv felfestéséhez keskeny az út, de szélesíteni nem tudnak (vagy nem akarnak?) így viszont veszélyes autósok és kerékpárosok számára egyaránt. Nem megoldás, de úgy tűnik, marad így, mert a bürokrácia számára kezelhetetlen, a józan ész meg nem jut szóhoz...

A másik vége, ami a szememet szúrja, voltaképpen már a Kálvária út-Benczúr út kereszteződése. Kis híján ugyanaz a helyzet, mint a túlvégen, csak annyival veszélyesebb, hogy itt az utolsó néhány méteren valóban két sávra bővül a belváros felé tartó sáv.

A rövidke, egyenesen és jobbra tartó autók számára kiképzett szakaszt az autósok rendszeresen "megtoldják", az egy sávból kettőt csinálnak, méghozzá úgy, hogy a felfestett kerékpársávra állnak rá, ne adj'isten két kerékkel a járdán tesznek meg pár métert. A mellékelt fotón egy mindennapos forgalmi helyzetet láthatunk. Az okkal dühös kerékpárosok szavait (rendszeresen hallom őket) inkább nem idézném, nem bírja el a nyomdafesték...Térjünk most vissza a túlvégre és a kerékpárosokra. Imponáló gyorsasággal épült fel az új Baumax áruház. Mellé - dicséretes dolog - kerékpárutat is terveztek, ami elvileg lehetővé tenné, hogy a 83-as úti kerékpárútról biztonságosan lehessen megközelíteni a szeméttelep melletti kiskerteket, illetve - ha valaki van olyan bátor és végigbringázik a Pápai úton - legalább addig védett bicikliúton haladhatna. Elvileg, mondtam, mert a szép pirostéglás bicikliút a mai napig le van zárva szép nagy betontömbökkel a Baumax lehajtójánál... A lámpa működik, a betontömbök mellett a vállalkozó kedvű kerékpárosok már kis surranósávot koptattak, mi több, már az első fűnyírást is megejtették a Komszol munkatársai a kerékpárút mellett, de így, amilyen szép, olyan használhatatlan...  A másik, szeméttelepi bejárattal szembeni vége számomra egy kicsit túlbonyolított rejtély, ráadásul elvileg szalaggal-lámpával le is van zárva (bár ezeket a kalandvágyó bringások már félretették az útból...) Felháborítónak tartom, hogy ezt a kerékpárutat ebbben az állapotban hagyták magára. Egy illetékesnek sem bökik a szemét a betontömbök?Haladjunk kicsit tovább... A reménybeli magyar és kelta falu helyén ma még csak szemet bántó romok vannak, kibelezett, elhagyott épületek. És magas, halott fák az út mentén. Naponta arra járván nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy a szemmel láthatóan élettelen, tizenegynéhányméter magas fák és halódó, de az út fölé vészesen behajló társuk egy - manapság oly gyakori - szélviharban majd megadják magukat és csak a szerencsén fog múlni, hogy amikor az útra dőlnek, akkor autós, kerékpáros, vagy csak az út menti korlát kerül-e alájuk...
Apropó korlát: a Pápai út mentén csodálatos logikátlanságban váltják egymást a modern - bár csúnya - fém útszegélyek, és a talán még nagyanyám korában telepített kőkorlátok. Ez utóbbiak szemlátomást inkább veszélyesek, mint védelmezők, nekik sem kell menni, lassan maguktól dőlnek ki...Hadd ejtsek még néhány szót arról, ami nem az út "bűne", mégsem szabad szó nélkül hagyni: a keskeny úton az autósok még véletlenül sem mennek a megengedett sebességgel, ész nélkül előznek, noha ésszerű indoka általában nincs az előzésnek, a kerékpárosokkal (akik megérdemelnének egy saját, elkülönített sávot, akár lent a kiserdő peremén) a legkevésbé sem toleránsak... Nem így kellene közlekednünk, főleg nem egy ilyen, a rajta haladó forgalomhoz már "gyengécske" úton...

Summa summárum: volna mit rendbetennünk mind a Pápai úton, mind a rajta haladók fejében. Nem titok: a fenti szösszenetet ezen folyamat kezdetének szánom...

KÖSZÖNJÜK LEVELÉT! TERMÉSZETESEN, UTÁNAJÁRUNK!

Olvasóink írták

 • 5. Dew 2008. július 10. 16:51
  „3: nem, egyik sem, összekevertem egy másik kereszteződéssel. Én arra a kereszteződésre gondoltam, ami a 83-as út és a Pápai út kereszteződésénél van, Csanak felé menet, a volt lengyelpiacnál.”
 • 4. Ercsi8 2008. július 10. 13:44
  „Valóban nagyon mostoha ez az útszakasz. A rajta haladó forgalom indokolná a rendes pályaszerkezetet, de a bicikli út mindenképpen hiányzik. Nap mint nap tapasztalom, hogy veszélyes itt kerékpározni. Egy kicsit elkalandozva: Talán a Kisalföld Volán vezetői elgondolkodhatnának azon, hogy Ménfőcsanakot nem csak hatalmas kerülővel lehetne elérni, hanem egy gyorsított járattal pont a Pápai úton és a felüljárón keresztül is. Szerintem a gépjárműforgalom is csökkenne, ha egyszerűbben és gyorsabban lehetne elérni a belvárost. Nagyon ráférne a térségre, hogy valamilyen formában csökkenjen az autók mennyisége, mert az ide települt bevásárlóközpontok miatt sokszor már nem lehet hazajutni Csanak, Gyirmót, stb. felé.”
 • 3. bobba fettuccini 2008. július 10. 12:50
  „Dew részegen, vagy DH-s bringával voltál? :D Mindesetre jól nyomod akárhogy is.. ;) Amúgy el lehet férni mellette, a másik oldalon meg közötte bringával, de tényleg kényelmesebb lenne ha elvinnék őket, ha már úgyis kész a bicikliút (azon része)..”
 • 2. Josh 2008. július 10. 12:46
  „Dew: tegnap még ott voltak...”
 • 1. Dew 2008. július 10. 12:29
  „Kálvária úti vég: nemcsak a biciklisávot használó autók miatt nem lehet közlekedni (rendőrautó pl nem egyszer), hanem az általában a bicikliút-járda kombón parkoló autók miatt is. Forgalmas időben már automatikusan a járdán megyek.
  Baumax-lehajtó: kedden tekertem el az említett útszakasz mellett, és nem emlékszem, hogy ott lettek volna a betontömbök.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasói beköszöntő három témával

Olvasói beköszöntőként - ha kissé talán megkésve is -, sok sikert kívánok új rovatukhoz az… Tovább olvasom