Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Ökumenikus imaóra és koszorúzási ünnepség volt az ausztriai Bad Deutsch Altenburgban, Németóváron - fotók

Ökumenikus imaóra és koszorúzási ünnepség volt az ausztriai Bad Deutsch Altenburgban, Németóváron - fotók
A megjelenteket Dr. Smuk Andor, az "Európa Klub" elnöke, valamint a település polgármestere, Franz Pennauer köszöntötte.
E nemes rendezvényt, melyen az 1956-forradalom és szabadságharc után nyugatra menekült Ausztriában, - a Bécsben maradt fiatalok által 1964-ben létrehozott közösség, az "Európa Klub" bécsi magyar kultúregyesület szervezett -, számos felvidéki, ausztriai és magyarországi megemlékező jött el, ki busszal, ki személygépkocsival. A rendezvénynek a Bad Deutsch Altenburg temetőjében álló Mária templom, - mely Szent István által1028-ban alapított templom romjaira épült -, adott helyet, megtöltve a templom tágas hajóját.

A megjelenteket Dr. Smuk Andor, az "Európa Klub" elnöke, valamint a település polgármestere, Franz Pennauer köszöntötte. Az imaórát Makláry Ákos görögkatolikus pap, a KÉSZ elnöke Budapestről és Karvansky Mónika református lelkész Bécsből valamint Pavel Balint esperes, helyi katolikus pap végezte. Közreműködött Faragó Laura Magyar Örökség és Kossuth-díjas énekművész, népdalénekes és a bécsi Liszt Ferenc Énekkar, Simon Lévay Márta vezetésével.
 
Fotók: Talpas BalázsBeszédet mondott Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas irodalomtörténész irodalom- és művészetkritikus, szerkesztő és Dr. Nagy Andor, hazánk ausztriai rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. A koszorúzásra a templomot övező temetőben lévő több 56-os elhunytra emlékező szimbolikus sírhelynél és kopjafánál került sor. A "Magyarok Sírja" kegyeleti hely 1959-ben került kialakításra, míg a kopjafa 2006-ban került a sírhely mellé.

A Felvidékről, Érsekújvártól Pozsonyig számos településről, Magyarországról, Soprontól Mosonmagyaróvárig, Ausztriából érkezett civil szervezetek képviselői, köztük a Moldoványi Géza által vezetett mosonmagyaróvári Széchenyi Polgári Kör és Pausits István mosonmagyaróvári önkormányzati képviselő is elhelyezte a megemlékezés koszorúját, majd meggyújtott mécsesekkel áldoztak az idegenbe szakadt és ott elhunyt honfitársainkra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdag programot kínált a XVIII. Győri Könyvszalon szombaton - fotók

Gazdag programot kínált a XVIII. Győri Könyvszalon szombaton - fotók
A Győri Nemzeti Színház Pódiumszínpadán és a Kisfaludy teremben folyamatosan zajlottak az események. Tovább olvasom