Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Királyt választottak Acsalagon

Hétfőn délután két órakor, népes gyermekzsivajtól volt hangos az Acsalagi iskola udvara. Második alkalommal szervezte meg a Szent Lőrinc Egyesület a Pünkösdi Királyválasztást.

A pünkösdi népi szokások felelevenítésével vette kezdetét a program, ahol iskolások és óvodások mutatták be a hagyományt. A lelkes gyermekcsoport vidáman állt a közönség elé, akik tapsviharral jutalmazták a műsorban fellépő gyermekeket. A hagyomány felelevenítése után következett a Pünkösdi Király választása. Ezen hagyományt a gyermekekre formálták a szervezők. A hagyomány szerint a pünkösdi királyt a legények közül választják ügyességi versenyeken. Európa nagy részén a középkor óta élő szokás, gyakoriak a lovas
versenyek, különféle ügyességi próbák, küzdelmek. Magyarországon a XVI. századtól kezdve vannak írásos nyomai a hagyománynak. Legérdekesebb leírása Jókai Egy magyar nábob című regényében olvasható. A pünkösdi király megválasztása után egy évig "uralkodott", azaz ő parancsolt a többi legénynek, az ivóban ingyen ihatott, minden lakodalomra, mulatságra meghívták.


Acsalagon két korcsoportban, a nagyobb és a kisebb gyermekek
versengtek e címért. Ügyeskedtek tojás hordásban, porfújásban, de nem állt távol tőlük az éneklés sem. A heves küzdelem eredményeképpen, Németh Béla megvédte a tavalyi "pünkösdi király" címét , valamint Magyar Gergely lett a kisebbek közül a király. Jutalmul mindketten bőrfocit, oklevelet, könyvet kaptak, valamint ingyen belépőjegyet a Márton-napi rendezvényekre, ahova családjával együtt érkezhetnek. A dicső címnek méltón örülő gyermekekre, a helyi lányok közül ketten adták a "legényekre" a "királyi ruhát", majd jelképes koronát is helyeztek a fejükre.

Ezek után azonban még nem ért véget az újdonsült királyok "kényeztetése", ugyanis hintó érkezett, amelyre felszállva a település utcáin vitte végig a "pünkösdi királyokat" a lovas gazda.


Mivel gyermeknapon a település lurkóit külön nem ünnepelték meg, így a mostani ünnepség jegyében a gyermeknap is megszerveződött. A hangszórókból gyermekeknek szóló énekek csendültek fel, és a helyi szülők palacsintát készítettek a gyermekeknek. Süteményből és üdítőből sem volt hiány, aminek a gyermekek csillogó szemei voltak a legjobb visszajelzések. Az udvar hátsó részében, cserkész lányok foglalkoztatták a kisgyermekeket, akiket arcfestéssel és különféle vetélkedők megrendezésével várták.

Mindezen idő alatt, a templom mellett, "májusfa kitáncolás "is volt, ahol
lányok körbe állták a májusfát, és énekekkel úgymond "kitáncolták "a
májusfát. A táncos-énekes műsor után a helyi férfiak nagy gondossággal - ügyelve a balesetveszély elkerülésére - kiemelték a fát a gödörből.A rendezvény főszervezője, Szabóné Steiner Anita elmondta:
"Második alkalommal rendeztük meg a "pünkösdi király" választást, amit
hagyományként szeretnénk minden évben megrendezni. Mind a gyermekek, mind pedig a felnőttek részéről nagy igény mutatkozik a rendezvény iránt, ezért nem is kell véget vetni ennek a rendkívül ötletes és hagyományőrző rendezvénynek."

Gulyás Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falunap Szanyban

Az idő igazán nem volt kegyes az idei évi Szanyi falunapi vígasságokhoz, azonban a sportpályán… Tovább olvasom