Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Kerékpáros túra a Pozsonyi csata helyszínén

A Győri Vasutas Természetjáró Egyesület tagjai kerékpáros túra során bejárták a 907-ben lezajlott honvédő csata helyszíneinek egy részét, szimbolikusan fejet hajtva az Árpád fejedelem által vezetett sereg hősei előtt.

A csaták 907. június 28 és július 8-a között folytak.

A csatát nem őrizte meg a magyar történelmi emlékezet, pedig jelentősége felmérhetetlen, hiszen a Kárpát-medencében végleg megtelepedő őseink napjainkra kiható tettét hajtották végre 907-ben Pozsony alatt. Legyőzték Gyermek Lajos király (900–911) hatalmas hadát, kb. 100 000 fő a 40 000 fős magyar sereggel szemben, mely a 900–906 között elfoglalt bajor területek visszaszerzésével döntő csapást akart mérni a magyarokra. Ez a győzelem biztosította számunkra a Dunántúlt és ezzel a teljes Kárpát-medence birtoklását.

A pozsonyi győzelem a Magyar Fejedelemség nyugati határát kitolta az Enns folyóig, és északra véglegesítette a volt Morva Birodalom keleti részeinek (a mai Szlovákia és Észak-Magyarország területének és Alsó-Ausztria keleti területeinek) elfoglalását. A bajorok veresége oly megsemmisítő volt, hogy a németek legközelebb 123 év múlva, 1030-ban indítanak újból támadást a Magyar Királyság ellen.
A túra Köpcsényben dr. Batthyány-Strattmann László hercegnek, "a szegények orvosa" kórházának megnézésével kezdődött, majd Hainburgban folytatódott. Valószínű, hogy Hainburgnál horgonyoztak le a támadó frank sereg hajói. A város fontosabb épületeinek felkeresése – Ungartor, Wiener Tor, Haydn-kút és a vár – után a Duna parton ebédeltünk és közben elképzeltük a hajókat megtámadó magyar harcosokat, valamint búvár Kundot, amint vezetésével elsüllyesztik az ellenséges bárkákat.

A Duna parton árnyékos kerékpárúton jutottunk el Bad Deutsch-Altenburgba, amely azon kívül, hogy híres gyógyfürdő, szintén fontos helyszíne volt a csatának, amelyben sajnos Árpád fejedelem súlyosan megsebesült és egy hét múlva belehalt a sebeibe. A csatákban három fia , Tarhos(43 éves), Üllő (41), és Jutas (35) is elesett.
A Templom-hegyen az Árpád-kori templom, ezt Szent István királyunk építtette 1028-tól, mellett magasodik egy sírdomb, amely számos szakmai vélemény szerint Árpád fejedelem sírját őrzi. A kurgán magassága 16 méter, míg kúp alakú hantjának átmérője 80 méter körüli lehet. A sírdombra kerengő út vezet fel, egészen a csúcsáig. Túránk utolsó állomása Petronell volt, amelyet a rómaiak Carnuntumnak hívtak.

Ma is őrzik az itt táborozó légiók nyomait az amfiteátrumok, a Heidentor (Pogány kapu) és a római villa romok. Látogatásunk idején római kori hadijátékok és korabeli jelmezes életképek bemutatásai zajlottak. Késő délután visszaindultunk Rajkára, ahol egy kempingben éjszakáztunk és másnap Halászin ebédelve a szigetközi úton jutottunk vissza Győrbe az aznapi vihart éppen megtapasztalva.

A két nap során 150 km-t kerekeztünk, amit utána napokig éreztünk a lábunkban. Az élmények azonban minden kellemetlenséget feledtettek.

Strenner János

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felhők közt a szivárvány

"Ma este vettem észre a felhők közt a szivárványt" - írta Viktor, aki két gyönyörű képet is küldött. Tovább olvasom