Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Kányádi vers a varsági templomban

A kirándulás során rövid városnéző sétákat tettünk az útbeeső településeken, hogy a diákok képeket alkothassanak az együttélő népek (magyarok, székelyek, szászok) épített örökségéről, majd székelyföldi úticélunkat elérve bebarangoltuk a környék nevezetes helyeit.
Megismerkedtünk a környék kézműiparával (kerámia), a Sóvidék látnivalóival és bányászatával( Medve-tó, sóbánya). Busszal, gyalog és dzsippekkel jártuk be az óriási kiterjedésű Székelyvarság látnivalóit.

Felmásztunk a vízesés forrásához és meghódítottuk a székelyek szent hegyét, a Madarasi Hargitát. Felkerestünk egy igazi székely ezermestert, Venci bácsit, akinél a gyerekek megismerkedhettek a fenntartható fejlődés szerinti életmóddal. Háza mellett vízimalmot és mini erőművet működtet, kukoricát őröl, farag, régi szerszámokat gyűjt, sőt, még iskolai élményeit is megosztotta diákjainkkal. Feledhetetlen pillanatokat szerzett mindannyiunknak a varsági diákokkal töltött este, amely során bemutatták néptáncaikat, viseletüket,majd közösen énekeltük népdalaikat.

Emlékezetes része a kirándulásnak, amikor a déli harangszókor beléptünk a varsági templomba, ahol a csoport egy országos versenyeket nyert szavalója Kányádi Sándor versét adta elő. A Gyilkos-tó és a Békás-szorosban tett séta tisztelgés volt a természet erői előtt. A Székelyföld nagyjai, Tamási Áron és Orbán Balázs életútjával való megismerkedés, a székelyudvarhelyi szoborparkban tett rövid látogatás alkalmat adott arra, hogy a diákok példaképet válasszanak maguknak. A vidék néprajzi emlékeit a szejkefürdői hegyoldalon felállított székelykapuk révén ismerhettük meg. Csíksomlyón megismerhettük a csodatevő Szűz Mária legendáját, és megkóstoltuk a friss borvizet. A kirándulás erősítette a nemzeti összetartozás érzését és a kisgimis évek egyik meghatározó élményét nyújtotta.
Határtalanul 2019.
7. évfolyam Székelyvarság
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Remek videóval népszerűsíti a kosárlabdázást a Bercsényi ligetben egy győri fiatal

Remek videóval népszerűsíti a kosárlabdázást a Bercsényi ligetben egy győri fiatal
Hátha más is lemegy a pályára, és kosarazik egyet! Tovább olvasom