Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

In memoriam Makovecz Imre - fotók

Szombaton kísérték utolsó útjára a magyar építészet egy kiemelkedő alakját.

Makovecz Imre (Budapest,1935. november 20. - Budapest, 2011. szeptember 27.)
Kossuth-díjas magyar építész, a magyar organikus építészet egyik képviselője. A Magyar Művészeti Akadémia alapítója, örökös elnöke.

Ha épületeit megnézzük, csodálatos, ahogyan a környezetbe illeszkednek, különleges és egyéni stílusban építette meg valamennyit. Ha már valaki járt ezekben az épületekben, és látta, érezte a belső terek hangulatát, az érti, hogy mitől egyediek ezek a templomok, kultúrházak, lakóépületek, uszodák.

Volt szerencsém több általa tervezett és épített épületben megfordulni, s mivel az ő stílusa számomra csodálatra méltó, ezért ha tehettem részletesen is körbejártam . A fotók is nagyon jól mutatják, mennyire jól alkalmazta a népi építészet hagyományait, mennyi természetes anyagot használt a kivitelezés során. Nagy figyelmet fordított arra, hogy minél kevesebb mesterséges anyagot használjanak, és az elkészült alkotások megfeleljenek az elképzelt funkciónak.

Galéria!

Ha egy általa tervezett templomba belép az ember, olyan érzése támad, mintha egy erdei tisztásra lépett volna, és a lombos fák összezáruló koronái képezik a tetőt, a szárnyas oltárnak tényleg szárnya van. Megnyugtató ezekben a terekben járni, és természetesnek tűnik a sok fa használata.

Halála után még sok félbe maradt munkája fog elkészülni, és talán az utókor jobban megbecsüli életművét.

Videó: Kránitz József

A magyar állapotokra jellemző, hogy miközben 2010- ben Rómában a La Sapienza Tudományegyetemen díszdoktori címet vehetett át, idehaza tervezőirodája a Makona csődbe jutott a körbetartozások miatt.

Nyugodjék békében!


Szöveg és képek: Kránitz József
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitott csomagtartóval ment a busz Győrben - fotók

Mintegy 300 méteren át a Prágába induló busz utasainak csomagjai nyitott tárolóban "utaztak". Tovább olvasom