Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Így épül a híd Marcaltőnél - videó

A Marcaltői Rába-híd teljes felújítása miatt 2011.augusztus 16-án lezárták a tervek szerint egy évre Veszprém megye egyik legnagyobb közúti hídját. Annak jártunk utána, hogy milyen változások mentek végbe a híd rekonstrukciója során.

A Szany és Marcaltő települések közötti híd Győr-Moson-Sopron, Vas, és Veszprém megye határpontjánál található.

Ott jártunk alkalmával láthattuk, hogy a híd teljes fémszerkezetét elbontották, a beton darabokat a mellékútra helyezték, a vasat külön válogatva az építési terület területén tárolják.

A híd felújításának mostani szakaszában a vasbeton pályaszerkezet helyére új acél pályalemez került.

A tervek szerint a híd teherbírása a jelenlegi 20 tonnáról a duplájára, 40 tonnára fog nőni. Eddig a 20 tonnát meghaladó forgalom számára súlykorlátozás volt a hídon.

A hídra már ráfért a felújítás, hiszen megépítését követően hatvan évig nem történt ilyen irányú munka.

A lezárt Rába – híd miatt, a forgalmat elterelték, Szanyból a Várkeszői Rába – híd irányába lehet megközelíteni Marcaltőt.

A terelő útvonalon, a hídon való közlekedés egy sávon valósítható meg, amit jelzőlámpa irányít.


Videó: Gulyás Attila.


Olvasóink írták

 • 4. Dwatson 2012. április 13. 20:31
  „Vajon megéri-e a belefektetett pénz? Halászin a Mosoni Dunán 488 millióból rövidebb idő alatt készült el a 15m széles 45m támaszközű vadi új híd,a régi bontásával együtt.
  http://www.specialterv.hu/Halaszi_Mosoni_Duna-ag_hid?p=4”
 • 3. egy_hidász 2012. április 13. 11:36
  „Helyesbítek azért:
  - Az ártéri öszvértartós (acél+vasbeton szerkezetű) gerendahíd-részek esetében úgy látszik, hogy a régi szegecselt acélgerendákat is újra cserélték (azaz ott tényleg az egész acélszerkezet is bontódott);
  - Az acél ívfőtartós mederhíd esetében is indokolt lehetett a pályatartó részek cseréje részben vagy egészben - bár ez a videón nem látszik - mert az előrehaladott acélkorrózió miatt már sokszor célszerűbb kidobni a régit.
  - A régi ívfőtartók viszont minden bizonnyal csak megkapják a fémtisztára történő szemcseszórásos lepucolás után az új festést és még 60 évig bírhatják.”
 • 2. egy_hidász 2012. április 13. 10:29
  „Csatlakozom az előttem szólóhoz, a video minősége nagyon nem profi - mobiltelefonos felvételnek is gyenge..., valamint mellé valóban pár rendes fotó is készülhetett volna. (A végén látható reklám szerint az ilyesmit üzletszerűen is végeznék pedig - de az ilyen médiafeladathoz fel is kéne nőni kicsit...)
  A videoklip feletti szöveg sem igazán szakszerű. Ebben talán most segíthetek:
  - A híd teherbírás-növelését a pályalemez önsúlyának jelentős csökkentésével érik el;
  - Téves szöveg tehát, hogy "a híd teljes fémszerkezetét elbontották", hisz éppen azt nem - csak a vastag és nehéz vb.pályalemezt (ami helyett merevített acéllemezből készül majd egy új (erős és jóval könnyebb), mint a Margit-híd esetében is);
  - A híd acél tartószerkezetét megvizsgálják és szükség szerint meg is erősítik ilyenkor, majd korrózióvédelmét korszerű festék-rétegrenddel teljesen felújítják (ezért a beállványozás);
  - A "beton darabokat a mellékútra helyezték" is igencsak pongyola szöveg: valójában azt látni, hogy a célnak megfelelően egyforma táblákra daraboltan elbontott vasbeton pályalemez nagy részét jó ötlettel helyben újrahasznosítják: azzal képezve a hozzávezető út szélesítését (remélhetőleg majd egy jól méretezett aszfaltszőnyeggel a kellő együttdolgozást is biztosítva a régi makadám útpályaszerkezet-résszel);
  - A törmelékre bontott betonrész is újrahasznosítható építőanyag ma már, bedarálva akár újra beton adalékanyagnak - itt talán ágyazatnak használják fel - a betonacélokból meg nyilván majd beolvasztás után lesz új termék.”
 • 1. solyomszem 2012. április 13. 03:41
  „azért egy fényképezőgépet vihetett volna a tudósitó”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cirkuszosok teszik tönkre a gyalogos-kerékpáros utat Győr-Marcalvárosban

Olvasónk azt állítja, hogy a győr-marcalvárosi cirkusztérre hajtó teherautók tönkreteszik az… Tovább olvasom