Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Együtt, a gyurgyalagokért is

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által rendezett szavazás alapján a „2013. év madara" címet Európa és Magyarország egyik legszínpompásabb madara, a hazánkban fokozottan védett gyurgyalag (Merops apiaster) nyerte.

A gyurgyalag állományát- speciális táplálkozása és fészkelési sajátossága miatt- számos veszély fenyegeti, ezért a Szentiváni Madárbarát Kör (SzeMaKör) tagjai évről- évre figyelemmel kísérik a Szentivánon található legnagyobb gyurgyalag telep és az ott, a meredek partfalban fészkelő madarak sorsát.A 2012. július 5-én tartott felmérés során körülbelül 25- 30 példány gyurgyalagot és 10-12 példány partifecskét figyeltek meg.
Sajnos, ezen a területen is megkezdődött egy kis mértékű gyomosodás, a partfalak lerézselődése, de a Szentiváni Madárbarát Kör tagjai évente, még a madarak érkezése előtt, minden tőlük telhetőt megtesznek a partfal gyurgyalagok, partifecskék számára történő alkalmassá tétele érdekében.A legnagyobb problémát jelenleg az emberi zavarás jelenti, a közvetlenül az üregek elé letelepedő horgászok, az ott motorozó, kerékpározó fiatalok, ezért egy, a partfalban fészkelő madarak megóvására figyelmeztető tábla került kihelyezésre.

A Szentiváni Madárbarát Kör munkájáról, programjairól bővebb információ a www.szemakor.mindenkilapja.hu honlapon olvasható.

Szöveg: Kiss Viktória
Fotók: Kis István Péter

Olvasóink írták

  • 1. anuvuk 2012. július 12. 17:12
    „Gratulálok a szentiváni madarászok kitartó munkájáért és az elért szép eredményekért!

    " Madárvédelem - Természetvédelem"”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítéletidő: Szupercella Csorna határában, jégeső Szanyban - fotók

Megérkezett ismét a rossz idő. Olvasó tudósítónk egy szupercellát örökített meg Csorna határában. Tovább olvasom