Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Doborjáni Ferenc Emléknap

2008. október 14-én Doborjáni Ferenc Emléknapot tartottak a Soproni Erdei Iskolában.
A rendezvény fővédnöke a Megyei Közgyűlés alelnöke Firtl Mátyás volt, s díszvendégként az intézmény fenntartóját a Megyei Közgyűlés másik alelnöke, Kara Ákos képviselte.

Az intézmény diákjainak és dolgozóinak jelenlétében az ünnepség az intézmény falán elhelyezett két dombormű koszorúzásával kezdődött. Az előző év Diák Doborjáni Díjas tanulói és az emlékéremben korábban részesült dolgozók megkoszorúzták az intézmény alapító igazgatójának, Doborjáni Ferencnek és a területet adományozó Dr.Manninger Vilmosnak a domborművét. A koszorúzáson ünnepi megemlékezést tartott prof. Dr. Teleki Béla a NYME Benedek Elek Pedagógia Kar professzora, aki közvetlen hangú beszédében szólt a gyermekekhez és felnőttekhez egyaránt. Kiemelte az ünnepek és a hagyományok fontosságát. A gyermekekhez közel hozta a példaképül állított Manninger Vilmost és Doborjáni Ferencet, s arra bíztatta őket, hogy a maguk lehetősége szerint ők is alkossanak nagyot.


A koszorúzást követően a iskola aulájában ünnepélyes keretek között került sor az idei Doborjáni Ferenc Emlékérmek átadására, melyet a nevelőtestület a kiemelkedő gyógypedagógiai munka elismeréseként adományoz évente egy régi és egy jelenleg is aktívan dolgozó kollégának. Az ünnep fényét emelte a famotívummal díszített aula, ahol a fa ágai egy-egy korábbi éve emlékéremben részesülő kollégára mutattak, a törzsét és a fő ágait pedig az alapítók jelképezték.

Az iskola Orff-ütősegyüttesének magas szintű műsorát követően Kara Ákos alelnök mondott ünnepi köszöntőt. Beszédében elismerő hangon szólt az intézményben folyó különleges és magas szintű pedagógia munkáról. Beszélt az ünnepek, a hagyományok és az elődökkel való kapcsolat fontosságáról. Beszédét az alábbi gondolatokkal fejezte be: „Tisztelt Emlékezők! A fenntartó megyei önkormányzat nevében szeretném megköszönni valamennyiük, különösen a mai napon Doborjáni Ferenc Emlékéremben részesülők áldozatos és fáradhatatlan munkáját, mellyel a jövő nemzedékét építették és építik. A mi felelősségünk, hogy minden kiemelkedő és kitartó szakmai munkát elismerjünk, megköszönjünk, azt példaképül állítsuk önmagunk és az ifjúság elé. A mai rohanó és érzéketlen világban minden korábbinál nagyobb szükség van a pedagógusok, nevelők munkájára. A felnövekedő generáció előtt olyan érték- és közösségteremtő példa kell, hogy álljon, mely lámpásként világítva mutatja a helyes utat mindannyiunk számára. Mindehhez kívánok Weöres Sándor szavaival Önöknek kitartást, állhatatosságot és jó egészséget: „Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra."

A Doborjáni Ferenc Emlékérmet idén két gyermekfelügyelő kolléga kapta. A nyugdíjas éveit töltő Fliegenschnee Mária 30 éven át szolgálta az oktatás és a gyógypedagógiai nevelés ügyét. Azon kevesek egyike, aki még munkájával bekapcsolódhatott az iskolaalapító igazgató, Doboráni Ferenc, és többek között ma már Doborjáni díjazottként smert nagynevű kollégái: Gottschling Károly, dr.Macher Frigyesné, Rátz Teofil, Bognár Teréz, Kecskeméty Éva, Székely Margit, a Magassy testvérek és Pammer Károly gyógypedagógiai munkásságába.

A jelenlegi aktív munkájáért díjazott személy pedig Szlávik Gáborné gyermekfelügyelő, gyógypedagógiai asszisztens, a gyermekek „kis Marika nénije", aki 25 éve a csendes szeretet mintaképe az intézmény gyermekotthonában. Az ünnepi pillanatok méltató szavai az alábbiakat mondták róla: „Személye csupa jóság, gyengéd finomság, melyhez alapos szakmai tudás, sok tapasztalat, mély empátia társul"
Az ünnepi pillanatok emelkedettségét árasztotta a Baráti zenei együttes gyönyörű zenei előadása Hárs Viktor és Martos Virág vezetésével, akik nemrég megjelent lemezükről, a Gergel balladája c. albumról adták elő dalaikat.

Végezetül Csizovszki Sándor igazgató ünnepi gondolatai zárták az ünnepséget. A meghívóra került mottó - mely szerint az „ember azzá válik, ami látomásának gyújtópontjában áll" (Hamvas Béla) - értelmezésében az igazgató kiemelte: „Elmondhatjuk, hogy mai ünnepeltjeink, az alapító-névadónk Doborjáni Ferenc, az adományozó Manninger Vilmos és velük egy sorba emelve a Doborjáni Ferenc Emlékéremmel imént kitüntetett két kedves kolléganő is egyértelmű, értékes célkitűzéseket helyeztek látomásaik gyújtópontjába.
Az igazgató ezt a gondolatot az ünnepeltekre vonatkoztatva elmondta:" Manninger Vilmosnak határozott elképzelése volt a rászorulók megsegítésére; nem csak adományoz, hanem egy intézmény igényével lép fel, melyre alapítvány hoz létre s adományokat gyűjt; az elképzeléseket, célkitűzéseket tettek követik. Doborjáni Ferenc iskolaalapítóként olyanba fogott, aminek nem volt előzménye; neki kellett kijárni az ösvényt, amelyen a nehéz időkben a gyógypedagógiai munka haladhatott; Munkásságának, eredményességének zálogát jövőbe vetett hite jelentette. Megálmodta a jövőt. Tudta, hogy az 1950-ben megalapított iskola, e célra alkalmatlan épületi nem alkalmasak az elkezdett speciális feladatokra; Az általa elképzelt, a város zajától távoli, csendes, jó levegőjű hely 1995-től a mi életterünkként valósággá vált itt az erdei iskolában.

Azonban az adományozók és iskolaalapítók semmire se mennének a hétköznapok kemény és idegeket, életeket felőrlő munkáját is vállaló egyszerű, de nagyszerű egyéniségek nélkül, mint az a két gyermekfelügyelő kolléga, akiket most nevelőtestületünk kitüntet figyelmével és elismerésével. Ma őket állítjuk példaképül magunk elé. Igen, példaképek ők, akikbe kapaszkodni lehet. Áldozatos életek. Olyanok, akiket jó lenne követni, akikhez jó lenne hasonlítani, akiktől jó lenne ellesni valamit. Az igazi példaképek azok, akik egy eszméért küzdenek, vagy szilárd hit vezérli őket."

A Doborjáni Ferenc Emléknap délutánja a gyermekek és fiatalok számára szervezett értékesprogramokkal, a felnőttek számára pedig egy értékes szakmai előadással folytatódott.

Az iskola minden éven, neves előadók meghívásával egy mindenki számára meghirdetett pódiumbeszélgetésre hívja Sopron város pedagógusait és nyitott polgárait. A Doborjáni Emléknapon ez az iskola kifelé való ajándéka. Az idén e rendezvényt a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karral közösen a Kar épületében szervezték, ahol közel 80 fő jelenlétében nagysikerű előadásszerű pódiumbeszélgetést folytatott Dr. Varga Csaba stratégiakutató szociológus, c. egyetemi tanár és Dr.Márfai Molnár László filozófus „A jövő iskolája és nevelése" címmel. Tíz tézist felállítva és reflexiókkal körüljárva beszéltek arról, hogy – szerintük -„új paradigma van, s ennek értelmében fergeteges és gyönyörűséges tudásforradalom várható." Beszéltek az új tudásról, az újfajta ismeretekről, az új tudásközvetítésről, a jövőtudatos iskola modelljéről.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levél az örök élet fájáról 2008. október 19-én

Kedves Niki! (Mert biztosan kedves lány vagy…) Szerelmesnek lenni a világon a legeslegjobb… Tovább olvasom