Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 9°C Még több cikk.

Döbbenetes katicainvázió: Romándon az egész házat belepték - újabb olvasói fotók!

Döbbenetes katicainvázió: Romándon az egész házat belepték - újabb olvasói fotók!
Nem a kedves hétpettyes katicákról van szó. Ezek a rovarok - amikről olvasóink küldtek fotókat - őshonos rokonaiktól eltérően csípni is tudnak.
15.48 - Romándról kaptunk még elképesztőbb fotókat. Cikkünk alatt, a kisalfold.hu Facebook-oldalán közben nagyon sok hozzászólás érkezik, rengeteg várost felsoroltak már olvasóink, ahol szintén támadnak a harlekinkaticák...
Galéria! Döbbenetes katicainvázió: Romándon az egész házat ellepték. Fotók: Olvasó


13.45 - Katicainvázióról küldött fotókat győrszemerei olvasónk vasárnap:
Fotó: Olvasó
Fotó: Olvasó
Fotó: Olvasó
Fotó: Olvasó

 A harlekinkaticát (Harmonia axyridis) eredetileg Ázsiából hurcolták be Európába a kártevők elleni biológiai védekezésül. A behurcolt rovar nagyon elterjedt, és 2008-tól már Magyarországon is sok bosszúságot okoz. Két évvel ezelőtti cikkében az Origo írt arról, hogy a harlekinkaticák rossz szokása, hogy tömegével jelennek meg a lakóépületekben, különösen az őszi és téli hónapokban. A kéretlen lakó társaságát kellemetlen tulajdonsága teszi még elviselhetetlenebbé: védekezés céljából rendszerint sárga, bűzös folyadékot bocsát ki magából, amit nagyon nehéz a lakásból vagy a gépjárművekből eltávolítani. 

Őshonos rokonaitól eltérően csípni is tud. Érdekesség, hogy ezt nem védekezés, hanem elsősorban éhségcsillapítás (sókinyerés) céljából teszi. A csípés helyén enyhén égető bőrpír és enyhe dudor jelentkezik. A duzzanat normális körülmények között hamar elmúlik, néhány dokumentált eset azonban súlyosabb allergiás reakciókról számol be.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ekkora bulit csapott Koós János Ászáron - fotók

Ekkora bulit csapott Koós János Ászáron - fotók
Az Ászári Szüreti Vigadalom sztárvendége volt az énekes és felesége, az eső sem moshatta el a… Tovább olvasom