Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Az ifjú zseni Győrből elkápráztatja Európát

Mostanában kevés hír érkezett Dániel Balázs boogie woogie zongoristáról, aki tavaly zsúfolásig megtöltötte a Richter termet, és olyan sikeres koncertet adott, hogy a közönség nem akarta abbahagyni a tapsot.


Akkor a vendégművész, Európa egyik legvirtuózabb boogie zongoristája Christoph Steinbach volt. A show részeként fellépett Ferenczi György szájharmonika művész, valamint az estet színesítették még profi táncosok és egy kiváló dobos is.

Christophnak annyira tetszett Balázs játéka, hogy még akkor meghívta, lépjen fel a július 23-25. között Kitzbühelben megrendezésre kerülő nemzetközi boogie woogie fesztiválon, ahol együtt zenélnek majd a műfaj nagyágyúi.

Az országos és európai fellépések között Dániel Balázs Töltéstaván a művelődési házban adott egy kisebb koncertet. A koncert után beszélgettem Balázzsal, hogy merre tart most karrierje.

Dániel Balázs
Dániel Balázs. Fotó: Tudósító


Kajtár Csaba: Örülök, hogy újra beszélhetünk. Mi a helyzet most körülötted? Mi történt Veled a Richter teremi koncert után?

Dániel Balázs: Köszönöm a meghívást, örömmel jöttem ide fellépni. Az első boogie és blues est után Christoph meghívott, hogy lépjek fel Kitzbühelben, olyan sztárokkal, mint pl. Mungo Jerry, Vince Weber, de felkért arra is, hogy a fesztivál érdekességeként partneremmel táncoljak egy kis boogie-t.

KCs: Hazai hírek, fellépések?

DB: Az érettségire való felkészülés alatt jutott idő itthon is fellépni. Februárban Keszthelyen a Balaton Színházban debütált trióm. Koch Barnabás dobossal alkotott duómhoz csatlakozott Zink Ferenc, aki bőgővel és gitárral egészíti ki a zenekart.

Márciusban szerepeltem a Kisfaludy Napok tehetségkutató versenyen, ahol sikerült elnyernem immár ötödik aranyérmemet.

Március 27-29 Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál – Kecskemét, ez nagy öröm volt számomra mert neves európai és amerikai zenészekkel játszhattam együtt. Ezen felül felfigyelt rám egy neves német jazz trombitás, Herbert Christ. Annyira megtetszett neki a játékom, hogy meghívott egy németországi fellépésre Frankfurt mellé egy jazz fesztiválra. Így nagyon sűrűre sikeredik majd a július vége, mert Kitzbühelből egyből utazom át Frankfurt mellé Oestrich/Winkel-be. Hazafelé jövet pedig megállok Münchenben, ahol egy jazz club-ban találkozom Christian Christl, német boogie zongoristával.

Áprilisban felléptem Váci Eszter és zenekara előtt szólistaként Miskolcon. Eszter elmondta a közönségnek, hogy én egy zongorával képes voltam egy zenekar hangzását visszaadni, és ezzel nekik is magasra tettem a mércét. Bevallom őszintén nagyon jól estek elismerő szavai.
Májusban volt az első külföldi fellépésem Pöttschingben, Ausztriában. Ehhez tartozik egy kis történet is. Tavalyelőtt már jártam itt, akkor még csak nézőként. A koncert végén felmentem a zongorához és elkezdtem játszani, a közönség pedig teljesen lázba jött, és nagyon nagy tapsot kaptam. Ezek után hívtak meg a szervezők, hogy idén én is lépjek fel a IX. Blues & Boogie Night-on.

KCs: Elég sűrű a programod. Mi a helyzet a sulival, azért az érettségid is sikerült ugye?

DB: Igen, mondhatom, hogy sikerült, kitűnőre érettségiztem a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban.


Dániel Balázs
Dániel Balázs. Fotó: Tudósító


KCs: Ó, gratulálok! A fellépések folytatódnak?

DB: Igen, a nyáron még várhatóan fellépek Frei Tamás egyik kávéházának megnyitóján, a Nyári Fesztiválon Mosonmagyaróváron, de lesz közös produkciónk például a Megasztáros Lakatos Krisztiánnal is.

KCs: Kicsit többet kellene hallanunk rólad! Nagyon sok dolog történt Veled december óta! Valami hasonló terv, mint a tavalyi Richter termi fergeteges koncert?

DB: Igen, nagyon bízom benne, hogy sikerül. Szüleimmel együtt szervezem a decemberi koncertet, és reméljük, hogy meg tudjuk ismételni a tavalyi varázslatot. Sajnos az idén sokkal nehezebb támogatókat találni, így nekünk is vannak pénzügyi nehézségeink. A koncertet a Téli Fesztivál programsorozata keretében december 11-ére tervezzük, ezen a napon ismét a Richter terembe várjuk a boogie woogie kedvelőit. Trióban fogok fellépni, lesznek ismét táncosok, valamint meglepetésvendégek is. A vendégművész idén Silvan Zingg lesz Svájcból.

KCs: Róla mit kell tudnunk?

DB: Ebben a műfajban Ő a világ egyik legismertebb zongoristája. Fellépett többek között Európa jelentősebb nagyvárosain kívül az USA-ban, Indiában, Kínában és Szaúd-Arábiában is. Első sikerem is hozzá kapcsolódik. A svájci Luganóban általa rendezett nemzetközi boogie woogie zongorista versenyen kiváló minősítésű oklevelet tőle vehettem át.

KCs: Hát ez igazán jónak ígérkezik ismét. Köszönöm, hogy beszélgethettünk, remek volt a koncert, és szeretném ha Kitzbühel után jelentkeznél! Sok sikert a fellépéseidhez.

DB: Köszönöm a meghívást és a jókívánságokat, és ígérem, beszélünk utána.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szelektív hulladékgyűjtés?

A mellékelt képek a Győr, Borsos M. u. 9 előtt készült, kedves szomszédjaink rendszeresen így… Tovább olvasom