Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

A Rábából került elő a levágott Vénusz-fej Győrben - fotók

A Rábából emelték ki a Vénusz-szobor letört darabját tegnap délután a rendőrök, miután lakossági bejelentést kaptak arról, hogy a vízben látszik a faragott fej.

A helyszínelés után a nyomozó hatóság emberei bűnjelként lefoglalták, részletesebb tájékoztatást későbbre ígértek. Arról már a napokban többször írtunk, hogy mintegy másfél hete rongálhatták meg a Radó-szigeti szobrot, már másodszor törték le a fejét, s korábban is a Rábából került elő a megsérült fejforma. Tegnapi számunkban, a „Már a második fej se volt olyan, mint az első" című cikkünkben Eskulits Tamás, a mű alkotója arról nyilatkozott, hogy az első, az eredeti fejet feleségéről formázta, a másodikat pótlásként, fotók alapján, emlékezetből készítette. Szerinte most már csak műterembe szállítva lehetne megjavítani a szobrot, utána pedig egy intézményben kellene elhelyezni.

 Fotó: Bertleff András
Fotó: Bertleff András


A Radó-szigeti szobrot vandálok már több alkalommal megrongálták

Eltűnt a Vénusz-szobor feje a Radó-szigetről. A rendőrség és a Győr-Szol azt ígérte, hétfőn adnak a témában tájékoztatást. Olvasóink internetes hozzászólásaiból azonban kiderült, hogy valószínűleg több mint egy hete, hétvégén csonkította meg valaki (vagy valakik) az alkotást.

„Miért áll fej nélkül a Vénusz Győrben?" – ezzel a mondattal küldte el a hiányossá vált szobor fotóját szerkesztőségünkbe olvasónk. Képein az is látszik, hogy a vandálok összefirkálták, illetlen magyar nyelvű felirattal látták el.

Olvasóink javaslatai szerint be kellene kamerázni a területet.
A környéken élők pedig hozzászólásaikban arról írtak internetes oldalunkra, hogy a hétvégenként éjjel, hajnalban itt bulizók után mindig sok üveg, szemét, rendetlenség marad a Radón. Javaslatuk szerint be kellene kamerázni ezt a részt is.

Azért, hogy megmutathassuk, hogyan nézett ki ép állapotában a szobor, megkértük a Győr szépségeit is rendszeresen fotózó nyugdíjas olvasónkat, Nádasdi Szabó Zoltánt, hogy küldjön róla képeket. Pár éve készült fényképeket e-mailezett el, ugyanis a közelmúltban már nem volt kedve Vénuszt megörökíteni, mert szerinte elhanyagolttá, koszossá vált.

Amióta a nyolcvanas évek elején felállították a Radó-sziget Vénusz-szobrát, többször megcsonkították a vandálok. A kagylón álló, százhetven centiméteres alkotást a hozzá tartozó medencével együtt a fegyveres erők helikoptere hozta Győrbe annak idején, eredeti elnevezése: Mosolygó Vénusz. A helyiek szerint 1997-től inkább csak szégyenfoltja volt a városnak, mert előbb kezét, majd fejét veszítette el, ugyanis valakik a Rábába dobták. Évekig nem volt pénz a torzó rendbehozatalára, míg végül – 2001-ben – Eskulits Tamás ismét befejezte a szobrot. A rekonstrukció akkor hárommillió forintba került.

Előzmények - A kérdéssel megkerestük a Győr-Szol Zrt.-t, későbbre ígértek választ.

Addig is, olvasóink segítségét kérjük: mikor látták utoljára teljes épségében a Radó-szigeti Vénusz-szobrot?


Fotó: Nagy Tibor
Fotó: Nagy Tibor

Fotó: Nagy Tibor
Fotó: Nagy Tibor

Azért is félve kérdezzük, hogy mi történhetett, mert itt írtunk róla: amióta felállították a Radó sziget Vénusz-szobrát, többször megcsonkították a vandálok. Volt, hogy előbb kezét, majd fejét veszítette el, valakik a Rábába dobták Eskulits keze munkáját.

Évekig nem volt pénz a torzó rendbehozatalára, míg végül – 2001-ben – Eskulits Tamás ismét befejezte a szobrot. A rekonstrukció akkor hárommillió forintba került.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Formabontó évnyitó Darnózselin - fotók

Formabontó évnyitó várta a darnózseli iskola eddigi és leendő diákjait. Tovább olvasom