Farsangi forgatag

2023.02.18. 22:22

Tánccal búcsúztak a téltől, eltemették a bőgőt is Csornán

Immáron hagyományos fellépéssel búcsúztatták a telet és várják a tavaszt a Csornai Pántlika Néptánc Együttes tagjai.

Olvasó tudósító: Gulyás Attila

Fotó: Olvasónk: Gulyás Attila

Szombaton délután 3 órakor a csornai Erzsébet Királyné útjáról indult a zenétől, énektől és különféle tárgyak összekoccintásától hangos néptáncos tömeg, akiket népes nézőközönség kísért a városháza melletti térre. Ének, zene és tánc is kísérte a világszerte ismert és népszerű csornai formációt, akik a legkisebbektől egészen a legidősebb korosztályig léptek fel a farsangi mulatságon. 
A táncosok fergeteges műsort adtak, ahol többek között ijesztő jelmezes bevonulással űzték el a telet, de volt bolondlakodalom is. 

A népi hagyomány szerint a farsang végét követően kezdődik a nagyböjt. Eltemették a nagybőgőt is. 

A hagyomány szerint a bőgő ebben az értelemben a mulatságot szimbolizálja, és azért temetik el, mert nagyböjtkor nincs muzsikálás. A bőgőtemetés szokását azokban a falvakban tartották, ahol voltak zenészek. Az idősebbek közül sokan emlékeznek még ennek hagyományára, arra, hogyan is zajlott anno az 50-es és 60-as években: vasárnap, hétfő és kedd a mulatság jegyében telt, a cigányzenekar húzta a nótát és a talpalávalót. Kedd este, mikor már ,,nem szólt a bőgő”, megkezdték a temetését. 

Az idei évben elsőként, csornai és kapuvári vendégszereplők is voltak, akik szintén nagy sikert arattak bemutatott produkcióikkal.
A nem sokkal több mint egy órás műsort követően, a közönség vastapssal köszönte meg a táncosoknak, hogy az idei évben is elbúcsúztatták a telet és együtt reménykednek a tavasz mielőbbi eljövetelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!