Sopronkövesd

2021.10.04. 10:56

Európa egyik nagy feladata vidéken tartani a fiatalokat

A vidéki fiatalok jövője annak az európai uniós projektnek a témája, amiben hét ország kilenc partnerrel vesz részt. Magyarországot Sopronkövesd önkormányzata képviseli.

Tudósító

A fiatalok könnyebben boldogulnak a nagyvárosokban, a lakáshoz jutás, a továbbtanulás, a jobb fizetés, a nagyobb lehetőségek mind arra ösztönzik Európa fiataljait, hogy elhagyják a falvakat, a családi gazdaságokat. Hosszútávon ez rengeteg problémát rejt magában, kiüresednek a falvak, elnéptelenedik a vidék, átalakul a hagyományos mezőgazdaság. Az Európai Unió szeretné megállítani a negatív folyamatot, de hogy ezt megtehesse, előbb meg kell ismernie a fiatalok elvándorlásának pontos és összetett okait, motivációit. A gondok feltérképezésére és a lehetséges megoldások összegyűjtésére vállalkozik az az uniós projekt, aminek keretében öt helyszínen elemzik a problémákat a projektben részt vevő partnerek. Az első két találkozót a pandémia miatt online lehetett csak megtartani, a szerbiai konferenciát viszont már személyes részvétellel rendezték meg a Fruska Gora-i nemzeti parkban. Horvátok, szerbek, olaszok, észak-macedónok, szlovének, észtek és magyarok osztották meg tapasztalataikat arról, ők mit tesznek annak érdekében, hogy a fiatalok ne a nagyvárosokban keressék boldogulásukat, hanem vidéki szülőhelyükön. Magyarországot Sopronkövesd képviselte, ők tartották a februári online konferenciát is, aminek konklúzióit is összefoglalták. Sopronkövesd a jó példáival vesz részt a projektben, miközben másoknál bevált lehetőségeket is szívesen eltanul.

A vidék megtartó erejének általános nehézségei csaknem egyformák az unióban és azon kívül is – derült ki az előadásokból. Szinte mindenhol a helyi vagy közeli munkalehetőségek hiánya okozza a fiatalok elvándorlását a kisebb településekről.    Legalábbis ezt az okot találták a legnyomósabbnak a konferencián részt vett partnerek. Ezen kívül az utazási nehézségeket, az infrastruktúra elmaradottságát, a szociális és intézményi háttér elégtelenségét, a kulturális élet hiányát sorolták a vidék hátrányaihoz.

A fiatal gazdák anyagi támogatása mindenhol opció, az unió is támogatja a családi farmok fejlesztését. „Helyben kell megteremteni a színvonalat; az infrastruktúrát, az intézményeket, a munkahelyeket. Általánosságban az életminőség javítása a cél” – hangzott el több előadásban is.

Sopronkövesd megtartó ereje erős, a településről nem elköltöznek, hanem betelepülnek a fiatalok, ugyanakkor életminőségük biztosítása itt is cél és feladat. Az intézményrendszer folyamatos bővítésével az önkormányzat megteremti a helyben maradás feltételeit, sőt, a színvonalas életteret is biztosítja. Szerencsés földrajzi helyzetéből adódóan a faluban élőknek a munkalehetőségek sem okoznak gondot, az önkormányzat pedig különösen nagy hangsúlyt fektet a kulturális rendezvények és programok sokszínűségére és minőségére.

- A falvak életébe, irányításába be kell vonni a fiatalokat, biztosítani kell az alapvető feltételek mellett azt a közösséget, amiben jól érzik magukat, s ami biztos hátteret ad céljaik eléréséhez. Sopronkövesd szeretne ilyen közösség lenni, s a konferencia megerősített bennünket abban, hogy jó úton járunk    – összegezte tapasztalatait Fülöp Zoltán polgármester. A magyar delegáció számára különösen érdekes élmény volt, hogy uniós országként megoldásaik, javaslataik azoknak jelentettek útmutatást és segítséget, akik még csak most szeretnének az európai közösség tagjaivá válni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában