évforduló

2021.09.21. 14:56

230 éve született Széchenyi István, a győri egyetem névadója

Emlékezzünk a legnagyobb magyarra!

Biczó Zalán

„Tisztelettel írom emlékező soraimat a legnagyobb magyarról, aki – szeptember 21-én – 230 évvel ezelőtt született Bécsben. Több éves kutatómunkával hamarosan napvilágot lát Győr város és Hazánk egyik legkiválóbb gondolkodója kapcsolatát ismertető kiadvány, amiből a város mai lakói is megismerhetik, hogy a régi Győr tiszteletreméltó polgárai hogyan emlékeztek meg a grófról! Kötelességemnek éreztem a Széchenyi Istvánról elnevezett egyetem könyvtárosaként a kutatásokat elvégezni. Főleg dokumentum- és sajtógyűjtemény, de Győr városi közgyűlési iratok, iskolai évfordulós ünnepségek és beszédek is olvashatók a könyvben.

A győri sajtó 1857-1945 közötti időszaka volt a kutatási terület. Főként a Győri Közlöny, a Győri Hírlap, a Dunántúli Hírlap és a Győri Nemzeti Hírlap híranyagai olvashatóak a gyűjteményben. Köszönet illeti meg az újságírókat, a tanárokat, a korabeli ünnepségek szervezőit – általuk ismerhetjük meg az eseményeket. Fontos tudni, hogy már 1836-ban Győr város közgyűlése díszpolgárnak választotta meg Széchenyit. 1845-ben olvashatjuk nevét A Győri Olvasó Társaság részeseinek névsora betűrenddel s annak szabályai (Győr, 1845) című kiadványban.

A gróf győri díszpolgári oklevelének szövege és a Fő tér Széchenyi térre történő átnevezési közgyűlési anyagai is megjelennek ebben az emlékkönyvben. Érdekesség, hogy Győr város impozáns főterét Gróf Széchenyi István halála után pár nappal máris átnevezték emlékére! Emlékezzünk Gróf Széchenyi Istvánra és olvassuk munkáit!” – írta Biczó Zalán helytörténész, a Széchenyi-egyetem könyvtárosa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában