A győri kölcseysek Kárpátalján jártak - fotó

"Úgy szeretem Rodostót, hogy Zágont nem felejtem" - írta Mikes Kelemen miután már sok évet töltött Rákóczival a törökországi száműzetésben. Szülőfaluját az erdélyi Zágont soha nem feledte. Kárpátalján viszont azt láttuk és éreztük, hogy az ott élő magyarok úgy szeretik szülőföldjüket, hogy anyaországukat, Magyarországot soha nem felejtik.

Tudósító

A XX. század irdatlan történelmi változásai megtépázták a kárpátaljai magyarságot, de mind a mai napig 150 ezer nemzettársunk magyarként éli ott életét. 

 

A Határtalanul program keretében október végén, a Győri Kölcsey Ferenc Általános Iskola csoportjával Kárpátaljára látogattunk. Rákóczi és édesanyja a hős várvédő Zrínyi Ilona emlékét idéztük Munkács várában, Bercsényiét Ungváron és nemzeti jelképünk, Verecke híres útjára tekintettünk a Volóc-tetőről. Esze Tamás, Kölcsey Ferenc, Petőfi Sándor, Móricz Zsigmond, Munkácsy Mihály emléktábláit, szobrait szemléltük a településeken. Intézményünk Aranykönyvébe a kicsiny Csetfalva, apró református templomának fakazettás mennyezete alatt írtunk, és énekeltük Himnuszunkat az ungvári vár nagytermében a Szent korona másolata előtt.


A tiszaújlaki turulos Rákóczi-emlékmű talapzatára helyeztük iskolánk emlékszalagját. De vajon meddig őrzi Kárpátalja földje a magyar múltat, meddig lesz meg a munkácsi vár fokán honfoglalási emlékművünk. A Zápszony falu iskolájában tett látogatásunk során láttuk, hogy még sokáig lesz magyar szó Kárpátalján. Annyi tanulója van az iskolának, mint nálunk egy évfolyam. De olyan verssel, zongoraszólóval, népi tánccal színesített műsorral kedveskedtek nekünk, hogy a mi nagy intézményünk is megirigyelhetné.


Kárpátalja jóval szegényebb, mint Magyarország. Sok-sok ajándékot vittünk a zápszonyi gyerekeknek. A műsor és a gondosan összecsomagolt dobozok átadása során elhangzott köszönő szavak erősítettek meg mindnyájunkat abban, hogy mi, a határon inneni és a határon túli magyarok összetartozunk - írta Rebák Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában