250-en túráztak Sokorópátkán - A vörös barátok mondája nyomába indultak

Kik voltak a Vörös Barátok? Hol éltek? Milyen monda kötődik hozzájuk a Sokoró térségében? Ezekre a kérdésekre kaphattak választ azok, akik részt vettek október 20-án, a második alkalommal megrendezett túrán.

Tudósító

Több mint 250 résztvevő várta a sokorópátkai focipálya mellett a Nemzetközi Tájnapon, hogy köszöntők után túrázni indulhassanak. Meszes-Odor Melinda, a település művelődésszervezője köszöntötte a jelenlévőket, majd dr. Vehrer Adél, a vörösbarát monda kutatója mesélt hasznos információkat a szerzetesek életéről, történetéről. Székely Rita, a Pannontáj-Sokoró Natúrpark vezetője a tájnap alkalmából üdvözölte a túrázókat - írta olvasónk, Székely Rita.

A mintegy 8 km hosszú út során, mely a Harangozóhoz, a barátok egykori kolostorának helyéhez vezetett, a gyerekek „szellemeket" gyűjthettek, kérdésekre kellett válaszolniuk, néhány ijesztő kísértettel és egy igazi lovaggal is találkozhattak, aki korhű, 40 kg súlyú páncélöltözetben fogadta a túrázókat.

Ennyi megpróbáltatás után jól esett a zsíros kenyér és a tea a pihenőhelyen, melyet a Sokorópátkai Nőegylet tagjai biztosítottak számukra. A visszafelé utat már teljes sötétségben kellett megtenni a focipályáig, ahol a gyűjtött szellemekért és a kérdésekre adott helyes válaszokért cserébe cukorka és csoki járt.

A vörös barátok mondája a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár része, melynek megőrzését, a gyerekeknek való továbbadását, a mondabeli helyszínek megismerését a nagy sikerrel megszervezett túrák biztosítják.

Fotók: Olvasó

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában