Osli búcsú a Mosolygós Boldogasszonnyal

Ebben az évben augusztus 16.-án ünnepeltük Osliban a Mennyekbe felvett Szűzanyának, Nagyboldogasszonynak ünnepét, vagy ahogy a Rábaközben ismert és gyakran használt kifejezés mondja, az osli Mosolygós Boldogasszonyt.

Tudósító

Az ünnepen abban a szerencsében és áldásban lehetett részünk, hogy a Kalocsa-kecskeméti érsek, Dr. Bábel Balázs érkezett hozzánk, hogy az ünnepi szentmisét bemutassa, és a prédikációban tanítson minket.
Az osliak ünnepélyesen fogadták a hozzánk érkező főpapot, aki a falu határától ünnepi hintóban, lovas kísérettel és az osli fiúk és lányok feldíszített kerékpárjainak kíséretében érkezett a plébániára.
A szentmise elején érsek atya köszöntötte a megjelent zarándokokat. A prédikációjának vezérgondolata pedig Mária, a napba öltözött asszony volt, azaz a Nagyboldogasszony, aki magára öltötte és egészen azonosult a mi Napunkkal, Jézus Krisztussal és elérkezett a teljes üdvösségre, a teljes szentté avatásra.

Érsek úr e táj nagyszerű papköltőjét, Harsányi Lajost idézte, éspedig a Napkirály visszfénye című versét.„A Napkirály, ha templomok fölött szárnyal, a papokat elönti aranyával s a szent kelyhek kigyúlnak… a Napkirály a rónák fölött lassan röppen, ébrednek a csírák a földben, s zendülnek szellős határok.., a napkirály nagy mesevár szívembe toppan és az öröm máglya lángra lobban , s szállnak dalos, zengő sziporkák.

A költő Krisztusról a feltámadottról beszél, akihez közel érezte magát.
A korai keresztény időkben – folytatta érsek atya - a kereszténységet megérintette a Közel - kelet napkultusza, de nem úgy hogy imádták volna a napot, hanem mert ők meglátták Krisztusban a keresztények napját.
Akár a Sol invictus a legyőzhetetlen nap karácsonykor, akár a húsvét kora hajnalának felkelő napja, Krisztus a mi legyőzhetetlen és mindig felkelő Napunk.

Nagyboldogasszony, a Krisztusba a Napba öltözött asszony. Ő nem csak az anya és fiú biológiai közelsége révén volt közel Jézushoz, hanem a teljes tanítványság révén, amellyel egész lényével és szíve minden dobbanásával Krisztus tanítványa lett. Ez a tanítványság abban állt, hogy hallgatta szavát, elgondolkodott rajta, magáévá tette és megcselekedte. Megcselekedte Isten akaratát főként akkor, amikor kimondta a szavakat: legyen nekem a te igéd szerint. És ebben van a mi fő célunk és feladatunk. Krisztus követők legyünk nem úgy, hogy a Jordán partján vagy éppen Jeruzsálemben keressük lába nyomát, hanem magunkra öltsük lelkületét és hasonuljunk hozzá és megtegyük mi is Isten akaratát. Isten pedig azt akarja, hogy üdvözüljünk. Keresztek, megpróbáltatások, küzdelmek között is üdvösségre akar vezetni minket.Érsek atya Pál apostolt idézte: Öltsétek magatokra Jézus Krisztust, és a keresztség szertartásának apró mozzanatára emlékeztetett, amikor egy fehér ruhát helyeznek a kisgyerekre. Ez az élet arra való, hogy Krisztus ruháját azaz lelkületét magunkra öltsük. Hogy hallgassuk szavát, magunkévá tegyük, hogy megcselekedjük Isten akaratát. Akkor ez az élet az üdvösség kifutó pályája lesz számunkra. Az életünk bizonyos idő után kirajzolódik arcunkra, rajzoljuk Krisztus arcát rá életünkre. Minket is ez az öröm vár, megérkezés Krisztushoz és a mi életünk is egészen a Napba öltözködhet.

Ezen a vasárnapon, aki Érsek atya stílusában élvezetes és gondolataiban magasztos szavait meghallgatta, bizonyosan Krisztus napja felragyogott lelkében.

Az osli Mosolygós Szűzanya Nagyboldogasszony napi búcsú ünnepe a délután 3 órakor kezdődött osli népvesperás eléneklésével zárult.
Szaradics József plébános

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában