A quilling technika bűvkörében

Van úgy a hétköznapok során , hogy szinte álmodni se mertünk volna valamiről, hogy eljutunk egy olyan szintig valamiben , amiről azt hittük, hogy soha nem is fogjuk beilleszteni a mindennapjainkba, s mégis azt vesszük észre, hogy már nélküle nem is tudunk élni. A Magyarkeresztúri Fábiánné Domán Hermina hasonlóképpen éli életét a quilling technikák bűvöletében.

Tudósító

Hermina az interneten talált rá a quilling technikára és mint a boldog pároknál lenni szokott, rátalált és megszerette. Nem csüggedt, amikor az első sikertelen próbálkozásai megtörténtek, mert a sikertelenség jobban megerősítette benne a tenniakarást.Saját maga próbálkozásai által jutott el a tökéletességig.A lelkesedés a quilling technikában hamar eredményeket is mutatott fel , hiszen ahogy telt múlt az idő , egyre több ötlet valósult meg , így születtek meg az apró karácsonyi díszek,hűtőmágnesek,majd ezt követték az ékszerek,fülbevalók,és medálok. A nagyon időigényes és türelemközpontű technikát a Magyarkeresztúriak körében is megosztotta Hermina, hiszen hétről – hétre összeülnek és együtt alkotnak. A papírcsíkokból tekercseket készítenek , majd ezt a megfelelő méret kiválasztása után formázzák, hajtogatják. Majd ezen apró elemek sokaságának összeállításából készítik el az alkotást. A mennyiség természetesen függ az elkészíteni kívánt dolog jellegétől,méretétől. Fábiánné Domán Hermina elmondta még, hogy az alkotásokon a papír élét látják(mint ha papírra rajzolnának) és a papírcsíkok és a kis elemek által az alapra vetett árnyék különleges hatást ad a képeknek.A sors fordulata , hogy talán a kezdeti lépéseivel egy időben, testvére színészi pályán kezdte bontogatni a szárnyait , édesanyja pedig nyugdíjasként kezdett el képeket festeni. A családi összetartozás legfőbb erényein túl, Herminát jó érzéssel tölti el , hogy közvetlen környezete sok – sok pozitív visszajelzéssel ad számára lendületet.A köszönet ereje az , amit tehet akkor , amikor arra gondol , mennyire erőt ad számára ez a pozitív kép , hogy barátai és családtagjai , falubeliek is mind arra sarkallják, hogy tetteit soha ne adja fel, sőt a fejlődés további szakaszához tartson. A feladás, hogy a quiilling technikával többé ne foglalkozzon , az elképzelhetetlen. Elmondása szerint a quilling már túlnőtte magát a hobbi kategórián. Egyszerűen rajong érte, kikapcsolja őt. Egyfajta meditációként jelentkezik nála és hiánya egy nap után is kibontakozik.

-Rengeteg ötletem van és mindig jön egy-egy újabb, amit azonnal papírra vetek.- mondja a szerény, tehetséges családanya.

-Az idő mindig kevés.. De így az ötletek megmaradnak és várják az alkalmat a megvalósulásra. Megélni még nem tudok belőle, de ez a célom. Szeretném elérni, hogy főállásban alkothassak és meg is teszek mindent ennek érdekében.Elkezdtem építeni az ismertségemet MinkArt művésznéven is. Néhány környékbeli kézművesvásáron már bemutatkoztam, egyre többen ismerik a munkáimat. Folyamatosan figyelem a pályázatokat, igyekszem minden lehetőséget kihasználni.

Igen! 2 alkotásom bekerült a "Magyar kézművesség 2015 és Kézművesség a játékvilágban" címmel a Duna palotában rendezett kiállításra. - meséli Fábiánné, akinek csillogó szemein látható a boldogság, így folytatja a legnagyobb elismerésről szóló történetét.
- A rendezvényre néprajzkutatókból és iparművészekből álló szakértő zsűri által válogatott alkotások kerülhettek be. A kiállítás ünnepélyes megnyitóján (07.21) legkülönlegesebbnek ítélt alkotások külön díjazásban részesültek. Nekem is ebben a megtiszteltetésben volt részem. Ami igazán nagy dolog, mert itt a magyar kézművesség legjobbjai mutatkoztak be. A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) által kiírt pályázatra egy Rábaközi hímzésmintát "álmodtam" meg kép formában. Ezzel megalkottam az innovatív hagyományőrzés kategóriát. A másik képem a "Gerberás virágkompozíció". Áprilisban a PPFest keretében megrendezett kiállításon, a Dekorszövetség által kiírt "Találj egy tízest & betű design verseny"-én a 10-es kategóriában I. helyezett lettem. Ez volt az első igazi elismerés. Ami óriási erőt és lendületet adott ahhoz, hogy elinduljak a következő megmérettetésen. A Magyarkeresztúri polgármester is ajándékkal kedveskedett az említett ünnepségen a település nevében.

Fábiánné számára is mint sokunknak, miindig az idő a legkevesebb.Azonban ha valaki jól be tudja osztani az idejét , akkor abból a kevésből ami jut mindenre, meg tudja valósítani az előre eltervezetteket. Főállású anyaként kezdett el kézműveskedni , és egy átgondolt, előre megtervezett időbeosztással dolgozott. Az iskolaidő volt az olyan alkalom a kézműves tevékenységhez, amikor nyugodtan tudott tevékenykedni , hiszen a gyermekeik iskolában voltak, senki nem zavarta őt az alkotásban.Március óta a helyi önkormányzatnál közösségi munkásként dolgozik az NMI kötelékében , így nagyon sok időkieséssel jár ez a változás Hermina életében.Amit azonban el akar érni az ember , azt meg is tudja valósítani , ez a gondolatmenet vezérelte őt abban , hogy kialakítson egy másik időbeosztást magának . Munkaidő után vagy késő este próbál egy – egy órát szakítani magának , de ha máskor nem megy , akkor mindig egy órával előbb felkel, hogy tekergethessen egy kicsit.

- Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a férjem és a 3 gyermekem is mellettem áll, támogat. - mondja Hermina . - Megkapom tőlük azt a türelmet, amire szükségem van. A házimunkát beosztjuk, mindenki kiveszi a részét. Két kislányom megtanult már mellettem quillingezni és ha jön egy ötlet, leülnek az asztalomhoz és elkészítik azt ami a fantáziájukban megszületett. A férjem is maximálisan támogat és nagyon büszke rám, ami sokat jelent nekem. Ha egy új eszközre vagy sablonra van szükségem, akkor csak elmondom, hogy mire gondolok és Ő elkészíti vagy elkészítteti nekem. Úgy érzem, ez az én utam, megtaláltam önmagam... Nagy terveim, álmaim vannak a papírművészettel kapcsolatban és azt hiszem szerénység nélkül mondhatom: jó úton haladok. Továbbra is építem az ismertségem, a MinkArt-ot, mint márkanevet. Figyelem a pályázatokat, lehetőségeket. Legközelebb a Magyar Kézműves Remek címre pályázom!
Szöveg: Gulyás Attila
Fotó: Mátyus László

Címkék#tudosito_KO
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában