Példaértékű segítség Tápszentmiklóson az iskolakezdéshez

Akiknek iskolába járó gyermekei vannak, nem kell bizonygatni, mennyibe kerül az iskolakezdés.

kisalfold.hu


A magyar családok gyermekenként átlagosan 22 ezer forintot költenek az alapvető iskolaszerekre (füzetek, rajzfelszerelés, írószerek). Ehhez jönnek még az olyan kiegészítő felszerelések, mint az iskolatáska, a tolltartó vagy éppen a tornafelszerelés és a tankönyvek; utóbbiak önmagukban is 10-15 ezer forinttal emelik meg az iskolakezdés költségeit.

Sokan már júniusban elkezdik megvásárolni a kellékeket, eszközöket, mert ha nem teszik, az utolsó hónapban ezek a költségek ellehetetleníthetik a családok anyagi körülményeit.

Arról nem is beszélve, ahol nem egy, hanem több gyermek jár iskolába.

Tápszentmiklóson az önkormányzat tisztában van ezekkel a nehézségekkel és húsz éve segíti a családok iskolakezdést. Nem kerülhet elfogadásra a község éves költségvetése addig, amíg az iskolakezdési támogatást nem nevesítik a kiadásokban. Ezek a támogatások az első időkben kettő, három, négy ezer forintot értek, míg az utóbbi években már a tanulónkénti tíz ezer forint a megítélt támogatás - fogalmazott a kisalfold.hu-nak Kovács József polgármester.

- Ez az összeg már komoly segítség, nem mindegy, hogy egy tanuló iskolakezdésének költsége 20 ezer forint, vagy annak fele. Főleg a több gyermekes családok érzik a támogatás erejét, hiszen itt a gyermekek számától függően többszörös a segítség.

A polgármester elmondta, hogy az idei évben is minden általános és középiskolás tanuló egységesen tíz ezer forintos támogatást kap, de az óvodások sem maradnak segítség nélkül, ők gyermekenként öt ezer forintos támogatást vehetnek fel.

Az iskolai körzeten kívüli nyalkai és tápi tanulók egész évi bérletét kifizeti a tápszentmiklósi önkormányzat, de ezen kívül a Nyalkáról és Tápról Tápszentmiklósra járó tanulók még öt ezer forintos támogatást is kapnak.
Tápszentmiklósnak ez az intézkedés 1.7 millió forintos kiadást jelent, ami a község költségvetésében szerepel.

A polgármester hozzátette, hogy a tápszentmiklósi iskolai körzethez tartozó Győrasszonyfa is hasonló összeggel támogatja általános iskolás diákjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában