A világháló veszélyei - Sopronhorpácson, Fertőszéplakon tesznek ellene

A Sopronhorpácsi Általános Iskola és partneriskolája, a fertőszéplaki Széchényi Ferenc Általános Iskola együtt arra vállalkozott, hogy tegyenek a világháló veszélyei ellen.

Tudósító

   
Nagyon sokat beszélünk arról, hogy a gyerekek naphosszat ülnek a számítógép előtt, bármilyen tartalomhoz hozzáférnek, nincsenek tisztában a veszélyekkel, virtuális világuk határtalannak tűnik. A Sopronhorpácsi Általános Iskola és partneriskolája, a fertőszéplaki Széchényi Ferenc Általános Iskola együtt arra vállalkozott, hogy megpróbál tenni is ez ellen.

A cél a közös együttlét, a valós társas kapcsolatok, a közvetlen élményszerzés hangsúlyozása volt. Sopronhorpácson rendhagyó irodalom órával a Kávészünet zenekarral, versünneppel, képzőművészeti foglalkozásokkal, gyalog- és geotúrával, öko-egészség témanapokkal (szemétszüret, papír- és szelektív hulladékgyűjtés, az iskola környezetének rendezése), horvát-magyar táncházzal.Fertőszéplakon irodalmi vetélkedővel és akadályversennyel egy adott könyvhöz kapcsolódóan, sportvetélkedővel, papír- és vasgyűjtéssel. Sopronhorpácson meglepő módon most a témában felkészült diákok tartottak a szülőknek szülőértekezletet, hogy felhívják a figyelmet a helyes internethasználat fontosságára.

Fertőszéplakon a falu nyugdíjasaival ismertették meg az internet hasznos oldalait a Nagyi-NET program keretében a gyerekek. Valamennyi esemény a diákok kezdeményezésére, kreativitására, az érdeklődés szerint formálódó közösségek együttműködésére épített. Az átélt élmények fotó- és rajzkiállítással nyertek vizuális megerősítést.

A programok köré széles partneri bázis szerveződött - felülmúlva az eredeti terveket is -, intézmények (pl. NYME), civil szervezetek (pl. TermészetSN Kincsestár) segítettek a megvalósításban.

A két iskola által szervezett közös kerékpártúra Röjtökmuzsajra lehetőséget teremtett új barátságok születésére. A gyerekek a bemutatkozást követő közös beszélgetés során beszámoltak egymásnak iskolájuk programjairól, melyek célja a túlzott online-jelenlét problémájára való figyelemfelhívás volt, majd együtt gondolkodtak a lehetséges megoldásokon is.

S az üzenet? "Az iskola közös ügyünk"… a gyerekek sorsa közös ügyünk… az egészség, a barátság, a személyes jelenlét, a minőségi társas kapcsolatok építése, megélése közös ügyünk… - színes lufikon szállt a magasba, hogy messzire vigye a hírt, együtt lenni jó!

A projekt zárásaként villámcsődület (flashmob) lesz a következő időpontokban és helyszíneken:

Fertőszéplak: május 15-én pénteken délelőtt 10.00 órától (esőnap 18-án hétfőn) az óvoda előtti parkolóban.

Sopronhorpács: május 19-én kedden délelőtt 10.15 órától (esőnap: május 21-én csütörtökön) a sopronhorpácsi Polgármesteri Hivatal előtti téren.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában