Modernkori karácsonyi mese az emberi rosszról Győrből

Szegény család kisgyermeke véletlenül 2 cm-es karcolást ejtett a 10 millió forint értékű céges autón. Az autó használója kíméletlenül hajtotta be a pénzt a családon.

Tudósító

Olvasónk levele - Az élet nem habostorta

"Karácsonyi ünnepség után 3 gyermekemmel beültünk az autóba és vacsorázni indultunk. Ez a meglepetés! Pizzát ígértem nekik. Nálunk ez ritka esemény. Mármint, hogy nem otthon eszünk. A gyerekek örültek a meglepi programnak, bár már fáradtak voltak és a mellékhelyiséget is emlegették. Aztán kiszálltunk, s a baj ekkor esett.

"2 cm-es függőleges csíkot látok, ahol lejött a festék"

A kislányom, ahogy kinyitotta az ajtót véletlenül a másik autónak ütötte. `Bocsánat!´ - mondta kislányom engedelmesen a férfinak, aki épp várakozott az autójában.

`Nem úgy van az kisasszony! Ez jól behorpadt´ - volt a válasz a jól szituált fehér autós embertől. Közelebb mentem a fehéren csillogó autóhoz. Én nem látom a horpadást, csak egy 2 cm-es függőleges csíkot látok, ahol lejött a festék. `Tessék végigsimítani a kezét!´ - megtettem. Nem éreztem a horpadást.


Ebenezer Scrooge, a fösvény, lelketlen ember nem csak Dickens Karácsonyi énekében és az író fantáziájában élt: rosszindulatú emberek köztünk is járnak és élnek

Ebenezer Scrooge, a fösvény, lelketlen ember nem csak Dickens Karácsonyi énekében és az író fantáziájában élt: rosszindulatú emberek köztünk is járnak és élnek

"Ez a festés lehet, hogy 75 000 Ft-ba is kerül"


`Meg tudunk egyezni?´ – kérdeztem. `Van betétlapja?´ `Nincs.´ (Még nem fordult velem elő ilyesmi.) `De megegyezhetnénk készpénzben, legfeljebb ugrik a vacsora.´ `Nem úgy van az, ez vállalati autó, ezt a kárt a szabályzat szerint nekem kellene kifizetni, én pedig nem fizetem ki.´

 `De hát ezt észre sem lehet venni?!´ – próbálkoztam. `De alaposan átnézik ám! És én semmi szín alatt nem fizetem ki a kárt. Ez a festés lehet, hogy 75 000 Ft-ba is kerül.´ (No akkor nemcsak a vacsora ugrott, hanem a karácsonyi ajándék is!)

"Mi mindent tudnék venni 75 000 Ft-ból"

És vártam, hogy peregjen le előttem, hogy mi mindent tudnék venni 75 000 Ft-ból. Igazán el sem tudtam képzelni. Nem szoktunk drága játékokat venni a gyerekeknek. Örülünk a másoktól kapottaknak, mármint a másodkézből valónak.

Aztán arra gondoltam, hogy olyan régóta vágytunk a férjemmel egy kis időtöltésre utazásra kettesben. A 40 ezret is sajnáltunk a 2 napra. Nem ám 75 000-ret. Ennek is lőttek! `No akkor nemcsak a vacsoránk ugrott, hanem a karácsonyunk is!´ – mondtam. `Ne zsaroljon engem érzelmileg! Ezt akkor sem fizetem ki maguk helyett!´

"Kérem a személyigazolványát, lefényképezem!"

Rendben. `Egyezzünk meg, mert a kicsinek pisilni kell, és a pocsolyába is belegázolt, átázott a lábbelije és még a végén az autó elé is kiszalad.´ Sorba állítottam őket a kocsim oldalához. A kicsi mutogatta kedvesen a `tütüjét´ a bácsinak, barátkozni szeretett volna az ismeretlennel.

`Vigyázz, mert te is megkarcolod véletlenül a bácsi autóját!´ `Ne ironizáljon!´– volt a válasz. `Megadom a telefonszámom, hívjon holnap! Vagy adja meg a főnöke számát, felhívom én!´ Ez egy nagyon komoly cég! Értse már meg! És mi van, ha holnap nem jelentkezik? Kérem a személyigazolványát, lefényképezem!´ – bizalmatlankodott a férfi.

"Csendben sírtunk és vártunk, amíg felírja az adataimat"

Átadtam neki, s közben átöleltem reszkető nagylányomat, aki a bajt okozta. Kitört belőle a sírás, a középső is sírva bújt hozzám. Az én könnyeim is eleredtek. Az ember nem veszi meg a drága ruhát, a drága játékot, a drága ételt és most kidobunk az ablakon 75 000 Ft-ot!

Bosszankodtam magamban. Csendben sírtunk és vártunk, amíg felírja az adataimat és reménykedtünk hátha meggondolja magát. `Majd holnap beviszem a szerelőmhöz és megmondja, hogy mennyiért csinálja meg!´
`Rendben, boldog ünnepeket!´ – köszöntem el, beültünk az autóba, s hazamentünk.

`Jegyezzétek meg ezt gyerekek, hogy soha ne legyetek ilyen felnőttek!´

Nem az fájt, hogy ki kell fizetnünk a kárt, hanem az ember érzéketlensége, a ridegsége, az elzárkózása, az önzése, a keménysége, az embertelensége. Karácsony előtt járunk, mit sem számít?!

`Jegyezzétek meg ezt gyerekek, hogy soha ne legyetek ilyen felnőttek!´ – mondtam otthon a kicsiknek. Másnap nem hívott. A nagylányom kérdezte, hogy jelzett-e a bácsi. A 3. napon szólt, hogy talált egy szerelőt, aki 20 000 Ft-ért megcsinálja.

Nem mindig szép a világ

`Jöjjön a pénzért délután, addig összegyűjtjük a pénzt!´ – mondtam bele a telefonba. Arra gondoltam, hogy nem mondom el a gyerekeknek, hadd higgyék, hogy szép a világ, de nem nevelhetjük őket burokban, ennek a világnak a felnövekvő újabb generációi lesznek, tudniuk kell már most, hogy az élet nem habostorta.

Szerkesztőségi megjegyzés: az írásból egyedül a cég nevét és az autó típusát húztuk ki. Nyilván nem így viselkedne hasonló helyzetben az összes munkatárs, hibás általánosításra pedig semmi szükség. Tény ugyanakkor, hogy egy rendkívül jól menő cégről van szó, az autó értéke pedig 10 millió forint körül mozog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában