Indonéz nagykövet Rábaszentandráson

Rábaszentandrás szombaton délelőtt 11 órakor, neves személyt fogadott az Evangélikus Templom udvarán. Nem mást láttak vendégül a gyülekezet tagjai, mint Indonézia nagykövetét, H. E. Mangasi Sihombingot.


Gyakorló evangélikus keresztyénként az elmúlt években sokat tett azért, hogy az evangélikus egyház tagjaival komolyabb kapcsolatot építsen ki.

A nagykövet úr korábban az LVSZ-ben is dolgozott, egy muszlim többségű ország polgáraként szívén viseli a keresztény-muszlim dialógus ügyét. Rábaszentandrásra egy korábbi kapcsolat útján jutott el , ahol népes kíváncsi gyülekezeti tag, érdeklődő tekintettel figyelte bemutatkozását.


A nagykövet előadásában először az indonéz demokrácia létrejöttéről beszélt, majd a vallási sokszínűségre térve hangsúlyozta, hogy tévhit az, hogy Indonézia iszlám ország, mert bár a lakosság 86,1 százaléka az iszlám híve, mégis a többi vallás hívei is ugyanolyan jogú polgárai az országnak és vallási tolerancia uralkodik. Az országban élő protestánsok száma egyébként 5,7 százalék, római katolikus vallású a lakosság 3 százaléka, hindu 1,8 százalék és buddhista valamint más vallású 3,4 százalék.

A vallási csoportok képviselői között azonban harminc éve azon munkálkodnak, hogy elkezdődjön egyfajta párbeszéd. Vannak közös témák, amiket vallástól függetlenül közösen kezelnek.

„Miután mindenki valamilyen vallást követ, az élete folyamán tiszteletben kell tartania más vallások követőinek gondolatait. Anélkül, hogy kölcsönösen ne fogadnánk el a másikat, kölcsönösen ne tisztelnénk egymást, az ötezer kilométer hosszú ország és az indonéz nemzet is darabokra szakadna" – hangsúlyozta előadásában a nagykövet, majd így folytatta:


„A szeparatista mozgalmaknak ez az egység nem állt érdekükben, a szigetvilágban több ilyen megmozdulás volt, de a közös érdekekben való hittel mindig sikerült visszaszorítani ezeket a törekvéseket, mert az emberek többsége együtt akart maradni. Az állam alkotmánya mindenkinek garantálja a szabad vallásgyakorlást, van olyan család is, ahol a különböző családtagoknak más a vallása. Az indonézek konszenzusra és harmóniára törekednek."

Az indonézek személyi igazolványában szerepel, hogy ki milyen valláshoz tartozónak vallja magát, de a nagykövet szerint ebből senkinek semmiféle hátránya vagy előnye nem származik, mindenkit azonos jogúként kezelnek.

„Az alkotmány előszavában szerepel a hit az egyetlen és mindenható Istenben, és emellett a következő paragrafusban pedig azt fejtik ki, hogy az állam minden embernek szabad vallásgyakorlást biztosít. A multi-kulturális nemzet mottója a sokszínűségben, a különbözőségekben való egységben keresendő" – mondta a nagykövet, aki elmondta, hogy Indonézia ezért a vallásközi párbeszéd előmozdításában is élen jár.

Az előadást követően , mindenki megtekinthette azt az Indonéziáról készített fotókiállítást, amit szintén nagy érdeklődéssel néztek végig a jelen lévő vendégek.

Fotó - Szöveg: GULYÁS ATTILA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában