Ellenőrök a 22-esen: hatóság vagy szolgáltatás?

Győr - Tudósítónk (fiának) a Kisalföld Volán ellenőreival kapcsolatban merülnek fel kérdései. Készülő diákigazolvány, 6000 forintos büntetés, elkobzott bérlet.

tudósító

Tegnap nagyfiam a Kisalföld Volán helyi 22 járatán közlekedett. Bérlete van, miután a városszéli lakótelepen lakunk, immáron több, mint 10 éve. A buszt 3 ellenőr szállta meg, igazoltattak mindenkit. Fiam nyugodt szívvel adta át bérletét, melyet mindig magánál tart. Az ellenőrök a diákigazolványát kérték, ami sajnálatos módon nemrégiben használhatatlanná vált, az új intézés alatt van. Annak hiányában azonnal 6.000 Ft büntetést mértek ki rá, egyben figyelmeztették, hogy ez 12.000 Ft-ra emelkedik, ha nem fizeti ki 30 napon belül. Azonnal elkobozták a bérletet (milyen jogon?), a hatóságosdi itt még nem ért véget. Figyelmeztették, hogy a bérletet visszakapja a Kisalföld Volán Ipar utcai irodájában. Adatait a nála lévő személyi igazolványból kiírták.

Nem értem, több dolgot sem. Egy szolgáltató (már ha szolgáltatónak minősíthető ezek alapján, és nem mindenek feletti hatóságnak), akit mi, győri polgárok is nem kevés pénzzel finanszírozunk, honnan veszi a bátorságot ekkora arcátlansághoz. Egy diákot megalázni, a 3 testalkatilag jól fejlett ellenőr egyértelmű megfélemlítést alkalmazott a vézna tanulóval szemben. Milyen következtetést lehet ebből levonni? Kapnak ezek az emberek kioktatást a lehetőségeikről, vagy csak prémiumot a behajtott bírságok után? Miért kérdőjezheti meg egy ellenőr azt, hogy a látszólag is tanköteles gyerek nem jár valamilyen tanintézetbe (egy harmadikos középiskolásról van szó)? Miért nincs meg a gyereknek a lehetősége, hogy tisztázza magát a büntetés kiszabása előtt a vádak(!!!) alól, mondjuk az igazolvány, iskolalátogatási igazolás későbbi bemutatásával? Mi van akkor, ha véletlenül otthon felejti a bérletét? Egy gyereknél ez előfordul, talán még a volánosoknál, vagy a gyerekeiknél is előfordul ilyen eset. Nem elég pl. másnap bemutatnia a nagyhatalmú Volán szolgáltatási (?) irodájában? A totális diktatúra nem produkál a napi élet során hasonló eseteket.

Kérem, hogy a Kisalföld Volán azonnal gondolja át, és intézkedjen dolgozói felé, hogy tanulják meg mit, és hogyan lehet, szabad utasaikkal szemben, főleg a fizetős! utasaikkal szemben tenniük az általános emberi normákkal megfelelően.

Azt hiszem, nem kérdéses, hogy a gyerek a jogtalan büntetést nem fizeti, nem fizetheti ki. Sajnos továbbra is kénytelen a tömegközlekedést használni, nem adatik meg számára az alternatív lehetőség. Egy következtetés azonban levonható: mindenki büntethető, aki hagyja magát jogtalanul megbüntetni, maximum utána jobb esetben elintézik egy sorry-val. Pedig nem így kellene.

L. László, Győr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában