Jogsértő letöltések

A Kisalföld 2008.december 2-án megjelent számában olvastam a Jogsértő egyetemi moziüzem című cikket, és mivel annak idején én is tanultam Győrben (Műszaki informatika), szeretném pontosítani az illegális letöltések és a jogi problémák helyzetét.


 Mi is az illegális letöltés lényege? Az hogy a piacra kerülő programokat (software-eket) hamisítják, és ingyenesen letölthetővé teszik. Az informatika világában az ilyen másolt kalóz verziókat warez-nek neveik. Magyarországot sokáig a warez programok "Mekkája" néven emlegették külföldön, hiszen hazánkban szinte minden piacra kerülő program megjelenik, méghozzá cenzúra nélkül. Az erőszakos témájú számítógépes játékoktól a sok országban betiltott filmeken át nálunk minden beszerezhető. És ahogy lenni szokott: hazánk fiai be is szerzik.
A programok feltöréséhez tapasztalat szükséges, de elmondható: nincs feltörhetetlen program, mindent le lehet másolni.

Az egyetem a legideálisabb táptalaj a kalóz programok beszerzésére és terjesztésére. Ennek azaz oka, hogy az egyetemi kollégiumok alapból szélessávú internetet kérnek, így tulajdonképpen minden hallgató hozzáférhet az internet áldásaihoz. A letöltés korlátlan, a rendszergazda pedig gyakran szintén diák, akit ugyebár nem érdekel hogy a felhasználók pontosan mit is csinálnak az interneten.

Vannak persze olyan emberek, akik nincsenek képben hogy mi mindent lehet az internet segítségével megoldani. Adott egy főiskolás laikus diák, akinek szüksége van valamilyen programra. Ismer olyanokat, akik ismernek olyanok akik be tudják szerezni a kívánt terméket méghozzá olcsón. A laikus fizet, az illető letölti és eladja.

A győri fiúk itt buktak el: kihasználták a laikusokat, és pénzért kalóz programot adtak. Természetesen nem mentesül maga a megrendelő sem, hiszen ő is törvénytelen eszközökkel próbálta beszerezni a szükséges terméket (mert nem ment el megvenni a boltba), akkor is törvénysértést követett el, ha nincs képben az internetes illegális letöltés világával. Azért persze elmondható, hogy a fiatalok ma pontosan tudják hogy hogyan működik ez, tehát a megrendelő is tisztában volt a letöltés törvénytelenségével.

A fő kérdés, hogy mit lehet tenni ezek ellen. A győri fiúkat akár börtönbüntetésre is ítélhetik, de ők csak kis tételben játszhattak. Alkalmanként letöltöttek ezt azt, mondjuk egy ezresért elpasszolták és evvel kiegészítették az anyu-apu által adott heti költhető keretet.
Akik ezt nagyban csinálják, ők szinte elérhetetlenek. Az ASVA ellenük szinte tehetetlen. Az illegális letöltés lényege, hogy adottak olyan filemegosztó honlapok (torrentek), amiről egy kis program segítségével (ez ingyenesen letölthető) le lehet tölteni a kívánt tartalmat. Legyen az film, játék vagy zene. Az ilyen oldalak többsége nem magyarországi szervereken van, hanem külföldön, így az ASVA lényegében nem tud fellépni (hatékonyan) ezek ellen akkor sem, ha magyar vonatkozású tartalom kerül fel.

Tehát: az illegális letöltés ellen való fellépés szinte lehetetlen, mert ha egy-egy filemegosztó oldalt megszüntetnek, kettő lép a helyébe. Esetleg még az is tovább él, amit bezártak, hiszen a tükörszerverek segítségével az oldal másolja önmagát egy másik ország másik szerverére.
Azt azonban még tegyük hozzá: a pénzért történő illegális szoftverüzlet gyakran az intézmények hibája. Említettem hogy tanultam Győrben műszaki informatikán. Előfordul hogy olyan programra lenne szükség, amiknek a bolti ára olyan 50ezer Ft. (Például egy Delphi nevű, programok írására szolgáló software. A programozás tantárgyhoz bizony ez kell.) Egy átlagos hallgatónak ez nagyon is sok, így sokszor megoldást jelent az illegális változat. Akkor is ha törvénytelen. A felsőoktatási intézmények követelményei tehát szerepet játszhatnak az illegális programok terjedésében. Hiszen attól hogy valaki az informatika pályán szeretne elhelyezkedni még nem annyira módos, hogy egy 50ezer Ft-os programot be tudjon szerezni. (Tegyük is hozzá: általában nem egy darab ilyen komoly program kell.) Az iskola által biztosított gyakorlati órák (jó esetben 90 perc) nem elegendőek ahhoz, hogy az illető sikeres vizsgát tegyen, hiszen ennyi idő alatt nem lehetséges egy programnyelv elsajátítása. (Otthoni gyakorlás nélkül legalábbis nem. Az otthoni gyakorlás pedig feltételezi hogy nekünk ez a program megvan, ergo ki tudjuk fizetni a jogtiszta változatot.)

Sok hallgató ebből hasznot is húz, hogy hallgatótársainak ezeket pénzért továbbadja. (Ez egyébként etikailag is elítélhető.)
Ami ennél súlyosabb, azok az egyéni úton történő hamisítások, azaz mikor a felhasználó csak magának tölti le a kívánt tartalmat. Ilyenből sokkal több van mint azokból, akik pénzért csinálják. Tegyük a szívünkre a kezünket, és tegyük fel a kérdést magunknak: van-e másolt lemez a polcunkon. Ha az idősebb korosztályból valaki olvassa ezeket a sorokat, akkor tegye fel úgy a kérdést: gyermekemnek a szobájában van-e ilyen. A válasz az hogy a legtöbbünknek van illegális lemeze, amin film, játék vagy valamilyen más program van.

Ez ellen gyakorlatilag lehetetlen fellépni, hiszen ezeket a felhasználók maguknak másolják, maguknak töltik le. Az ilyen nem derül ki, pedig ez is törvénytelen.

Félreértés ne essék, nekem is van ilyenem. Az ilyesfajta illegális tartalom sajnos ma mindennapos jelenség, mert akinek számítógépe és internete van potenciálisan "szofterkalózzá" válik. Ha valaki nem ért hozzá, saját tudtán kívül válhat azzá. Egyszerűen csak beírja a népszerű Google keresőbe például hogy Máté Péter zene, és már jönnek is az illegális oldalakra vezető linkek, amiről természetesen illegálisan és ingyen letölthetjük le a zeneszámokat. A laikus pedig még örül is neki, hogy milyen jó dolog az internet: minek vegyem meg ha így is be lehet szerezni. (Esetleg még azt is hiszi, hogy a letöltése nem jogsértő.)
Persze a nagy többség tisztában van vele hogy mit tesz, fellépni ellenük mégsem lehet. De igazából nem is ildomos.

Az ilyen fajta kalózkodás oka, (szerintem) hogy ma Magyarországon nagyon drágák a filmek, zenék, számítógépes játékok. Egy újabb játék megjelenésekor 10ezer Ft, ez pedig egy átlag család életében nem aprópénz. Ha a gyermek szeret játszani, és örömet akarunk okozni, akkor a játékot kell megvenni, ami elég drága. Ugyan ez a helyzet a filmeknél is: egy újabb film 4-5ezer Ft, a zene esetében pedig ugyan ez a helyzet.

Ha valaki szeret filmeket nézni, zenét hallgatni és játszani, az egyenesen anyagi csőd, mivel ezeket boltban kéne megvennie. Azt tegyük hozzá: Magyarországon is elindult egy tendencia, miszerint egy-egy ilyen termék kedvezőbb áron kerül a boltok polcaira. A multikra és a DVD turkáló szekcióra gondolok. A 990Ft-os, illetve az 1990Ft-os filmek száma egyre nő, amik a nagy átlag számára elérhetőbbek.

Véleményem szerint, ha az ilyen árcsökkentések (amik nem a multi áruházon múlnak, sokkal inkább a forgalmazókon, kiadókon) általánosabbak lennének, a kalózkodás is visszaszorulna. Teljesen nem szűnne meg, de a helyzet sokkal kedvezőbb képet festene. A 990- és 1990Ft-os kategória megfizethetőbb egy átlag magyar családnak, így a család fiataljai sem lennének úgymond rákényszerítve hogy letöltsék az illegális tartalmakat. Azért mondom hogy ez kényszer, mert a fiatalok (akik nem rendelkeznek önálló keresettel) kisírják a számítógépet (erre a szülők, akik ugye régebbi generációt képviselnek még hajlanak), de a szülők szemében a játék vagy más program már gyerekes butaság, amiből ki kell nőni. A gyerek viszont szeretne játszani, így vágyai nem kapnak szülői legitimációt. Ezért inkább nem szól a gyerek és letölti.

Az árcsökkentések szerintem javítanának a magyarországi szoftverkalózkodás helyzetén, és hazánk megszűnne a warez Mekkájának lenni. A fiatalkorúak számítógépes bűnözése is valamelyest megoldódna. Az azonban tény, hogy a hamisítást, és ezek áruba bocsátását teljesen felszámolni sohasem lehet.

Címkék#tudosito_KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában