Egy gimnazista origami kiállítása

Dubek Krisztián, a soproni Széchenyi István Gimnázium 11.c osztályos tanulója immáron sokadik alkalommal rendezhette meg origami kiállítását Sopronban. A kiállításon több mint 250 darab alakzat tekinthető meg. Miközben bámulattal nézegettem a gondos aprósággal hajtogatott origamikat, néhány kérdést szegeztem a fiatal alkotóhoz.

tudósító


- Mit is jelent az origami?
- Az origami egy ősi japán művészet: lényege, hogy kizárólag négyzet alakú papírból kiindulva különböző formákat kell létrehozni mindenféle egyéb eszköz (pl.: ragasztó, olló, stb…) nélkül.

- Mióta hobbid?
- Körülbelül 8 éve űzöm szabadidős tevékenységként a papírhajtogatást. Az alapokat egyik barátomtól sajátítottam el, de rövid idő múlva már önállóan boldogultam.

- Voltak már sikereid?
- Néhány év munka után lehetőségem nyílt egy kiállítás megszervezésére a Városi Könyvtárban. Ennek nyomán jutalomból 2004-ben Japánba utazhattam, ahol további tapasztalatokat szereztem az origamival kapcsolatban. Az ezt követő években számos kiállítást rendeztem (pl.: a Soproni Polgármesteri Hivatalban a japán napok alkalmával, előző iskolámban stb…) valamint más általános iskolákban és szabadidős rendezvényeken tanítottam is.

- Milyen formákat szoktál hajtogatni?
- Az origami figurákat tekintve az állatok a kedvenceim (pl.: pók, orrszarvú, bogár), hiszen nagy precizitást, koncentrációt és kreativitást igényelnek. Elkészítésük akár több órát is igénybe vehet, különösen, ha több egységből állnak (pl.: a stegosaurus nevű dinoszaurusz - ami két részletből tevődik össze - hajtogatása kb. 3 órán keresztül tart). A többi forma (pl.: különböző dobozok, virágok stb…) hajtogatása nem ilyen időigényes.

Dubek Krisztián

Dubek Krisztián
- Mi igényelte eddig a legtöbb időt?
- A hattyú és az ananász külön kiemelésre méltó, mert látszólag bonyolultnak tűnik. Ez a két különleges figura sok-sok azonos egységből épül fel (a hattyú kb. 140, az ananász kb. 300 papírlapból), amelyeket a megadott módón kell egymásba fűzni.

- Hogyan tálalod a közönség elé az alkotásaidat?
- Tapasztalataim és véleményem szerint az egyes alakzatok önmagukban nem mutatnak jól, csak ha a megfelelő környezetükben jelenítjük meg őket (pl.: az állatokat és őslényeket erdőben, falevelek, ágak segítségével, a vízi élőlényeket a vizet szimbolizáló kék alapon).

Ezúttal is szeretném megköszönni a támogatást és a segítséget az iskola igazgatójának, Szabó Miklósnak és mindenkinek, aki közreműködött a szervezésben. Remélem a közeljövőben sok osztály sok különböző produkcióját láthatjuk majd a pincehelyiségben és ezáltal színt vihetünk a diákéletbe.

Az érdeklődők december 20-ig látogathatják meg az
„origami-bemutatót" hétköznapokon a nagyszünetekben és délutánonként 2-3 óráig az iskola Pinceklubjában.

Cseh Dániel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában