A beledi polgármester esete az e.on-nal

Vélemény - Beled pogármestere, Tompáné Balogh Mária az e.on-nal történt "ügyintézésének" történetét osztotta meg a kisalfold.hu-val. Szubjektív krónikájából kiderül, Zalatnay Cini harminc éves slágere ma is aktuális: "mindig kell egy barát!".

tudósító

"Eladjuk az országot. Szinte már alig van szolgáltató amelynek magyar lenne a tulajdonosa. A külföldi tulajdonosokat pedig csak a profit érdekli, nem törődve a magyar érdekekkel, sajátosságokkal. A legszomorúbb dolog az, hogy a szolgáltatók többségének (EON, ÉGÁZ, T-COM) ügyfélszolgálatára egyáltalán nem jellemző az „ügyfélbarát" elnevezés.

Szeretném mindezt egy tegnap történt konkrét példával szemléltetni.

Beled Nagyközség Önkormányzata egyik lakását az elmúlt év őszén elkezdte felújítani, így az ott lakó H.I.-vel a lakásbérleti szerződést megszüntette. A szolgáltatókat értesítettük, hogy a közműdíjakat ezentúl az önkormányzat fizeti. Az EON ezután is H.I. részére küldte ki a számlákat. Minden egyes alkalommal telefonon értesítettük a szolgáltató ügyfélszolgálatát mivel csak őket lehet elérni-, hogy mi csak az önkormányzat részére kiállított számlát tudunk kiegyenlíteni (H.I. nevére kiállított számlát nem).

Tegnap, 2008. október 8-án megérkezett az EON két munkatársa és határozott kérésünk ellenére kikötötte annak az önkormányzati lakásnak a villanyszolgáltatását, amelynek egy éves számlája 20.450 Ft volt, és a lakásban lakó családban egy kéthetes kisbaba él.
Azt hiszem maga a számla összege sem akkora, hogy azonnal ki kell kapcsolni a villanyt. De az ezt követő intézkedések sorozata egy teljes napomat vett igénybe.

Kezdődött ott, hogy csak az ötödik tárcsázás után sikerült kapcsolatot teremteni a szolgáltató központi számával, ahol telefonkészülékem segítségével kapcsolták a kívánt melléket, amellyel még ezután három alkalommal nem sikerült beszélnem, mert a telefon végén lévő géphang a következőket közölte: „Jelenleg minden munkatársunk foglalt. Kérjük ismételje meg hívását egy későbbi időpontban." Minden egyes sikertelen hívás után a kéthetes kisbaba jelent meg előttem. Mi lesz vele? Milyen lehet a hőmérséklet a lakásban? Tisztába tevés során nem fázik-e meg? Van-e meleg étele a családnak?....

Az ügyfélszolgálat bürokratikus szemlélete kezdetben elutasító volt. Amikor közöltem, hogy írásban is elküldtük az átjelentést, természetesen nem találták meg. Ekkor faxon átküldtük a mi példányunkat, s ekkor azt a választ kaptam, hogy még nem dolgozták fel az anyagot. Pillanatnyi megdöbbenésemben csak annyit tudtam válaszolni, hogy „feldolgozni nem tudták, de kikapcsolni igen". De amikor azt a választ kaptam, hogy holnap, vagyis másnap visszakapcsolják a villanyt nagyon dühös lettem. Ismét a kisgyermekes család és a kisbaba jelent meg előttem. Bármit mondtam az ügyintézőnek, nem mondott más választ, csak a másnapi visszakapcsolást. Pedig azt is megígértem, hogy azonnal autóba ülök és bemegyek Győrbe (tőlünk 60 km) és mindent aláírok, befizetek, csak a mai napon legyen villany a lakásban. A válasz: ez lehetetlen.

Ekkor jutott eszembe egy EONnál dolgozó jó ismerősöm, akit azonnal felhívtam és elmondtam gondomat. Ő beszélt először egy kollégájával (felettesével) akivel aztán is beszélhettem. Debrecenből telefonált és megértette problémámat, így még a nap folyamán visszakötötték a villanyt.

Ez volt egy napi ügyintézés, amelynek a vége eredményre vezetett.
Csak ezután gondolkodtam el, hogy mi van az esetben amikor egy „egyszerű polgár" kerül hasonló helyzetbe? Mikor éri el az ügyfélszolgálatot? Ez egy napi telefonos ügyintézés.
Ha dolgozik szabadságot kell kivennie? És ha nem kap szabadságot? Meddig fagyoskodik?

Nem említve azt a tényt, ha nincs EONnál dolgozó jó barátja, akkor ki segít neki?

Sok-sok hasonló kérdés merült fel, és merül fel azóta is bennem.
A végső konklúzió annyi. Mi állampolgárok addig vagyunk partnerek amíg tisztességesen, határidőre fizetünk. A szolgáltató küldhet ki a tényleges fogyasztásnál magasabb számlát, azt is fizessük ki. Ha valami gondunk, problémánk van akkor nehezen érjük el az ügyfélszolgálatot, s ott is közlik velünk, hogy beszélgetésünket rögzítik. De a rögzítés csak akkor bizonyíték, ha a fogyasztóra nézve terhelő. Amikor a szolgáltatóra nézve lenne terhelő, akkor a válasz, hogy telefonon nem lehet átíratni, ügyintézni, csak írásban.

Tehát ki vagyunk szolgáltatva. Tehetetlenek vagyunk. Nem tudjuk a saját dolgainkat emberi, közvetlen módon elintézni. Ezt hozta a fejlődés? Talán ennyire nem kellene. Személyesebb, megértőbb, humánusabb szolgáltatást várnánk el azért a pénzért amelyet fizetünk és amelyért keményen meg is dolgozunk."

Amennyiben az e.on szeretne reagálni a polgármesteri véleményre, természetesen közöljük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában