Minek is a KRESZ?

<em>Furcsa és ellentomdásokkal teli közösség ez az úgynevezett autós társadalom. Nem nagyon értem a működését.</em> - tudósítónk, Giczi László írása. <br>• <a href="https://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/igy_parkolunk_mi_/2051325/" target="_blank">Így parkolunk mi </a> <br>• <a href="https://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/igy_parkolunk_mi_sopronban/2053541/" target="_blank">Így parkolunk mi Sopronban</a>

tudósító

Furcsa és ellentomdásokkal teli közösség ez az úgynevezett autós társadalom. Nem nagyon értem a működését. Persze talán logikusan, racionálisan nem is igazán magyarázhatóak „íratlan" szabályai, törvényszerűségei. Sokan azt mondják, viselkedésünk az utakon, pontosan tükrözi hazánk, és benne a mi, lelki, szellemi állapotunkat. Azt hiszem mélységesen egyet tudok érteni ezzel a gondolattal. Cinkos összekacsintások, türelmetlenség, kivagyiság, a tolerancia, a megértés és az alázatosság teljes hiánya. Pár kifejezés, amiről nem feltétlenül, csak a közlekedés juthat eszünkbe.

Fotó: Tudósító

Fotó: Tudósító"Kedd délután készítettem a színház mögött. A tulaj csak egy pizzáért ugrott be a sarki büfébe"- írja Tudósítónk.

Furcsamód, miután traffipaxot lát valaki az út szélén, egyből valami belső késztetést érez, hogy kezével, lábával integessen minden szembe jövőnek, jelezvén a "veszélyt", hogy lassítson, ha nem akarja büntetésével felborítani a családja költségvetését. Majd persze pár kilométer megtétele után, ugyanez az illető, anyázva és dudálva tolja le az útról, a szabályosan közlekedőket, mintegy demonstrálván "kiváló" vezetési képességeit. Talán az eszébe sem jut, hogy aki betartja a sebességhatárokat, nem feltétlenül rutintalansága miatt teszi ezt. Sőt, mondhatnám azt is, hogy mindnyájunk közül ő a legrutinosabb!
De ugyanígy említhetném azokat a motorosokat is, akik -persze helyzettől függően- vélt vagy valós sérelmeiket, hánytorgatják az autósokkal szemben, s lépten, nyomon felhívják az ő, az autósok figyelmét, a "fair playre" a közlekedésben. Sokan közülük, gond nélkül előznek autósorokat 160-180 km/órássebességgel a főutakon és szlalomoznak egykeréken a buszok között, a városban. És természetesen ők is a "rutinos" sofőrök közé tartoznak...hova máshova...

Így parkolunk mi Győrben >>


Sorolhatnám még sokáig az ilyen és ehhez hasonló, persze ránk, emberekre és azt hiszem, ki merem mondani, ránk, magyarokra oly jellemző történeteket.

A fél ország felhördült, mikor szárnyra kapott a hír, hogy jelentős mértékben, fogják, és mára persze már emelték is a közlekedési kihágások büntetési tételeit. A „Hogy képzelik ezt?" finom már majdhogynem udvariasnak tűnő kérdéstől, „A jó … anyjukat!" indulatos felkiáltásig sokminden elhangzott e változtatás kapcsán.

Mégis, nem lenne célravezetőbb egyszerűen betartani a közlekedési szabályokat? Nem volna jobb, ha minden közlekedőt értem ezen, gyalogosokat, bicikliseket, motorosokat, autósokat, kamionosokat, traktorosokat egyenrangú partnerként kezelni az utakon, minden eseteleges hibájukkal együtt, és nem folyamatosan az ellenséget, és az ellenfelet keresni bennük? Akiknek mellesleg feltétlenül a tudtára kell hozni különféle úton módon, hogy mennyire bénák és, hogy persze mi, mennyire jók vagyunk.

Sokan azt mondják, egyszerűen alkalmazkodni kell a helyzethez. Aki erre nem képes, ne üljön autóba, mert veszélyezteti azt a sok „rutinos" vezetőt, akik -mellesleg fittyet hányva a szabályokara-, képesek felvenni a modern kor ritmusát, tempóját.

Soproni parkolásművészetNem és nem! Nem kívánok és ne is várják el tőlem, hogy alkalmazkodjak hozzájuk. Nem is nagyon értem ezt a felvetést. Úgy tűnik, mintha fordítva ülnénk a lovon. Azt hiszem, ez ismét visszavezet minket azon gondolatomhoz, melyszerint a közlekedés, társadalmi viszonyaink és állapotunk tükörképe. De ennek fejtegetése, már messzire vezetne.

Végezetül álljon itt inkább két elgondolkodtató hozzászólás, mely egy sajnálatos tragikus baleset, és az e körül kerekedett kis vita kapcsán fogalmazódott meg egy honfitársunkban. Azt hiszem, nem lesz nehéz levonni a konzekvenciákat, persze hogy ezt ki miként teszi, ezt már nem az én tisztem megítélni…


“Sok Hülye ! 21évsen nincs rutinja az embernek?! megsugon több rutinja van mint egy 20éves jogsival rendelkezőnek! más a világ más az élet! kicsit gyorsabb a tempó nem gondljátok! legszivesebben letolnám az árokba azokat akik "kresszt pontosab betartva" közlkekednek! aki kressz szerint közlekedig azt éven belül szó szerint le fogják tolni az útról.. Nézz kürül pesten ha nem tudsz közlekedni a forgalommal akkor menj metróval... mert aki betertja azok okozzák a dugókat! de nem is emlitem Londont! szoval aki rutintalanságról beszél meg hogy neki igy van 10-20éve jogsija az fogja be szépen a pofáját... semmit sem tud a mai vezetési anomáliákról.. Részvétem a családnak! Nyugodj Békében!"


“Oktatósautós te csak oktass de az a kanyar simán megy 200 is de nem ez a lényeg az kiderült h egy érzéketlen hülye vagy!!egyáltalán ismered azt a szakaszt mert én elég jó!!!!!!!ugyhogy töszmörögj az oktatós autóddal pesten lehet elvesznél mert a betanult utvonalon kívűl mást nem ismersz!!!!!!!áááááááááááááá
Idióta!!!"

Tisztelettel: Giczi László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában