Rigó Jancsi Fesztivál

Rigó Jancsi Fesztiválon voltam Pákozdon - közös ünneplés a prímás 150. születésnapján. <br>

Tudósító - Márkus Hilda

Örülhet Rigó Jancsi, hogy ilyen szépen emlékeznek meg évente születése napjáról. Az idei különösen szép, kerek szám: a 150.Az első nóta a híres "Fekete szem éjszakája..." volt. A művész úr hangjától csak úgy zengett a község művelődési otthona előtti tér!

Rigó Jancsi - e név hallatán kinek a finom sütemény, kinek a híres egykori cigányprímás jut eszébe. Az biztos, hogy Rigó Jancsi a pákozdiaknak egy fesztivált jelent, amit a hétvégén immár negyedik alkalommal szerveznek meg.

Az idei esztendő az egykori cigányprímás születésének 150. évfordulója, amit szülőfaluja méltón ünnepel. A rigójancsi - mármint a finom sütemény - jónéhány változatban készül manapság, így a fesztivál jó alkalom a kóstolásra, a receptgyűjtésre és a tapasztalatcserére is.

Immár negyedik alkalommal szerveznek Rigó Jancsi Fesztivált a Velencei-tó északi partján fekvő településen. Talán kevesen tudják, hogy Pákozdon született egykoron az a híres cigányprímás, akinek nevét máig egy sütemény őrzi. A szervezők e kettősség miatt a rendezvény összeállításakor a cigányzene és a finom sütemény kedvelőire egyaránt gondoltak.Édesen indult a nap reggel 8 órakor a Kossuth Lajos Művelődési Házban, hiszen rigójancsi kóstolóra és saját receptek alapján készített sütemény-bemutatóra várták a háziasszonyokat. A csokis édességnek mára már több változata van, de megszületésének legendájáról is beszámoltak a résztvevőknek.

Idén 150 éve, hogy Pákozdon megszületett a később világhírűvé vált muzsikus, Rigó Jancsi. A sármos cigányprímásnak még egy francia hercegnő sem tudott ellenállni, az ő szerelmüknek állít örök emléket a rigójancsi sütemény.Az eredeti rigójancsi piskótára töltött kakaós krém volt, tetején tejszínnel díszítve. Az elmúlt évszázadban többféle receptváltozat született, talán ezért van ennyi kedvelője ennek a krémes, igazán mutatós süteménynek. Ha kíváncsi arra, mások hogyan készítik a rigójancsit, a fesztivál jó alkalom a recept- és tapasztalatcserére.A nap igazi hangulatát a Rajkó Zenekar műsora adta meg 10 órától, de aki ezután indulna útnak, estig annak is sok változatos programot ígérnek a szervezők. 13 órától filmvetítés, 15 órától gyermekszínházi előadás kezdődik. A folyamatos programkavalkádot 18 órától a Fláre Beás együttes koncertje és 19 órától táncház zárja.A kóstoló és a műsor is nagyon finom és jó volt! Természetesen haza is vittem a finomságból.

Jövőre, ugyanitt találkozunk!

Címkék#tudosito_KO
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában