Írótalálkozó Győrben

Győr - A Gyermekek Háza májusban íróklubnak és irodalmi beszélgetésnek adott otthont. Erről küldött fényképes beszámolót egy olvasónk.

tudósító

Tiringer Tündi: Írótalálkozó Győrben

2008. májusában kicsiny íróklubunk találkozót tartott Győr városában. Az esemény egy irodalmi beszélgetéssel zárult, amelynek helyszíne a Gyermekek Háza volt.

Nem először járok már itt, de mégis elvarázsol a hely kacagó gyermekszelleme. Talán a vándornak először semmit sem mond az épület; az Aradi vértanúk útja forgalmas áramlásában akár egy szürke bérház is lehetne. A csoda belül van, mélyről fakad és szorgos kezek alakították a szemnek láthatóvá.

A kapualj megállít, lebilincseli az emberi lábakat, odatapaszt a kövezethez. Ámulatunkból gyermekeink szakítanak ki, ők rögtön felfedezni vágynak – szaladnak az ismeretlen mesevilágba. A portán kedvesen mosolygó hölgyek fogadnak minket, bármiben a segítségünkre sietnek, pedig kívánságaink jócskán akadnak; poharak, tányérok egyéb hiányosságaink, amelyekre csak akkor gondoltunk, amikor már odaértünk.

Kedves, apró termet kapunk az emeleten, ahol minden tiszta kék, varázs-kék – jobb szó sehogy sem jut eszembe annak a színnek a leírásához, amellyel ügyes szobafestők beborították a falakat. Lehet, hogy nem is igazi mesterek, hanem mesebeli, egyik pillanatról a másikra eltűnő, valódi test nélküli lények jártak itt, munkájukkal segítve a csodát.

Az egyik ajtó nyitva maradt, nosza gyorsan, mintha a Kékszakállúnál járnánk, kisfiam bedugja az orrát a résen, de megszeppenve megáll, nem tudja mitévő legyen. Egyik szandálos-zoknis gyereklába a levegőben kalimpál, bizonytalanul, mint egy furcsa, néma harangnyelv. A terem talán Csipkerózsika hálóterme, mert baldachinos ágy látható benne, és csupa-csupa álom-kellék. Kedves fiatal hölgy suhan a díszletek között, innen a határozatlanság, de beleshetünk, miért ne tehetnénk, hiszen itt a gyermeknek mindent szabad.

Megtudom még azt is, hiszen a felnőtt balga lelket ilyesmi is foglalkoztatja a meséken túl, hogy a Gyermekek Háza Győr gyermek és ifjúsági közművelődési intézménye, hogy egyaránt szívesen fogad gyermekeket és felnőtteket egyaránt és azt is, hogy kilenc nagy témakört ölelnek fel programjaik a képzőművészettől a zenén át egészen az informatika világáig.


Az Aranykapu Közművelődési Alapítvány együttműködve a Gyermekek Háza dolgozóival szintén itt fejti ki tevékenységét, elsősorban hétvégi- és szünidei gyerek és családi programokat, kiállításokat, táborokat, vetélkedőket, tanfolyamokat, művészeti fesztiválokat, előadássorozatokat, koncerteket és a magyar néphagyományok ápolását szolgáló rendezvényeket szerveznek. Segítik a kibontakozni kívánó fiatal tehetségeket, pályázatokkal, termek biztosításával.

Ezen felül a Gyermekek Háza természetesen nyitott a civil kezdeményezések befogadására, ennek okán vagyunk mi is itt, amatőr írók és költők.

A rendezvény jól sikerül, mindannyian egymástól kapott élményekkel gazdagabban térünk haza, az ország különböző pontjaira. Megállapítást nyer, hogy Győr városa azon felül, hogy gyönyörű, mintegy középpontunk immáron most már, olyasvalami, amely ismétlést vár tőlünk.

Köszönjük a győri Gyermekek Házának, hogy a csodák földjén találkozhattunk egymással, méltó helyén a művész léleknek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában