Fekete sereg a gyereknapon

Győr - A gyermeknapi programok kellős közepén demonstrált az egyik szélsőségesnek tartott szervezet néhány tagja a Radó-szigeten: a hungaristák a hősök napja alkalmából vonultak fel. Szabad ezt engedélyezni, ha a gyerekek megijednek a fekete ruhába öltözött „seregtől"? – kérdezi a Kisalföld olvasóriportere, aki fotókkal is illusztrálta, amit látott.

tudósító

„Egyike vagyok a sok felháborodott szülőnek, akik elfogadhatatlannak tartják, hogy valaki hivatalosan engedélyt adott egy szélsőséges, félkatonai szervezetnek, hogy az május 25-én délben, a gyereknapi rendezvény helyszínén felvonuljon, megzavarja a kicsik programjait, és fenyegető-hangoskodó stílusában koszorúzzon. A Gyermekek Háza nívós, ötletes programokkal készült, több ezer kisgyerekes család töltötte a vasárnapját a szigeten. Miért pont ott, és miért pont akkor kellett koszorúzniuk – és ami a legszomorúbb, rendőri segédlettel?

Volt olyan kisgyerek, aki rémülten bújt a nagymamájához, azt kérdezve, kik ezek a bácsik, és mit akarnak? Nem vagyok egyedül, amikor azt mondom: nagyon-nagyon szeretném tudni, ki adott engedélyt egy szélsőséges csoportnak arra, hogy pont akkor koszorúzzon, amikor több ezer győri és Győr környéki kisgyerek vesz részt a Mátyás király köré fűzött programokban. Ugyan mivel nyugtassuk őket? Ez itt a fekete sereg, és velünk játszanak ezen a szép májusi, gyerekeknek szánt napon?!"


Ki adott engedélyt egy szélsőséges csoportnak arra, hogy pont akkor koszorúzzon, amikor több ezer kisgyerek vesz részt a Mátyás király köré fűzött programokban? – kérdezte olvasó/tudósítónk, egy győri

A jó hangulatú gyereknap...

...és a koszorúzók.

...és a koszorúzók.
Az olvasónk által mellékelt fotósorozat kétségkívül alátámasztja a leírtakat. Utánajártunk tehát „a győri édesanya" kérdéseinek, s mivel az önkormányzatnál kezdtük a kört, mindjárt az elején kiderült: Borkai Zsolt győri polgármester is értesült az esetről, s vizsgálatot rendelt el ez ügyben. Borkai leszögezte: „Tény, hogy ugyanezen a napon az önkormányzat is tartott hősök napi megemlékezést a Radó-szigeten, de a két rendezvénynek semmi köze egymáshoz. Olyannyira, hogy az említett demonstrációról nem is tudunk. A város ugyanis délután háromkor koszorúzott, a másik felvonulás pedig délelőtt tizenegykor volt. Nem tudom, ki adott erre engedély, mi biztosan nem."

Az is kiderült, hogy olvasóriporterünk jól sejtette: a rendőrség tudott a rendezvényről. Kálmán Gabriella szóvivő elmondta: „Bejelentett demonstrációról volt szó – egy magánszemély volt a kezdeményező –, amelyet a rendőri szerv engedélyezett és biztosított is. Rendbontás nem történt."

Persze adódik a kérdés, hogy a rendőrség megtilthatta volna-e a demonstráció megtartását, mondjuk arra hivatkozva, hogy a gyereknapi programok helyszínén ez tényleg nem ildomos. (De az is tény, hogy a hősök napi emlékmű a Radó-szigeten van, így a hősök napján értelemszerűen mindenki ott koszorúz.) A válasz az, hogy nem, a hatályos törvények szerint ugyanis – köznyelven fogalmazva – csak akkor lehetett volna ezt megtiltani, ha a rendezvény a népképviseleti szervek vagy a bíróságok munkáját akadályozta volna, illetve ha úgy vonult volna a „sereg", hogy a közlekedést megbénítja a városban. Nos, egyikről sem volt szó, így a rendőrség nem tehetett mást, mint tudomásul vette a demonstrációt.

Szerettük volna felvenni a kapcsolatot a szervezet képviselőjével is, de helyi vezetőjüket hiába hívtuk egész nap, nem tudtuk elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában