Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Visszatért a földre a Jurij Gagarin-űrhajó

Szerencsésen visszatért a Földre kedden a Jurij Gagarin nevét viselő Szojuz TMA-20 orosz űrhajó fedélzetén három emberrel és kísérleti célokra szolgáló legyekkel; az űrhajó tiszta időben szállt le a kazah sztyeppén, miután hat hónapot töltött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

Az űrhajó közép-európai idő szerint este 23.32-kor vált le a Nemzetközi

Űrállomásról, majd attól mintegy 200 méterre eltávolodva Paolo Nespoli olasz űrhajós amerikai kérésre video- és fotófelvételeket készített az űrállomásról, amelyhez jelenleg hozzá van kapcsolódva a Szojuz TMA-21 űrhajó, a Progressz-M10M teherűrhajó, az amerikai Endeavour űrkomp és az európai ATV-2. A fotózáshoz meg kellett kerülni az űrállomást - az űrhajót ekkor Dmitrij Kondratyev parancsnok irányította -, és ki kellett nyitni, majd újra be kellett zárni az átjárót a leszálló egység és az űrhajó többi része között.

Az amerikai fél a fényképek készítését már március elején kérte, amikor még a Discovery űrkomp volt az űrállomáson, de akkor az orosz fél nem vállalta a feladatot, mert az akkor visszatérő űrhajó, a Szojuz TMA-M az új, korszerűsített Szojuz-sorozat első darabja volt.

Közép-európai idő szerint hajnalban bekapcsolták a fékező berendezéseket, és az űrhajó megkezdte a leereszkedést a Föld körüli pályáról, majd bő két órával később, az előre kiszámított időpontban, közép-európai idő szerint 4 óra 27 perckor Földet ért a kazah sztyeppén, a NASA amerikai űrhajózási hivatal szerint "úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva", függőleges helyzetben.

Fedélzetén visszatért a Földre Dmtirij Kondratyev orosz űrhajós, parancsnok, valamint az amerikai Catherine Coleman és az olasz Paolo Nespoli fedélzeti mérnök, továbbá egy csapat Drosophilidae családhoz tartozó gyümölcslégy. Ezt a fajtát kicsi volta, problémamentes tenyészthetősége és rövid élettartama miatt gyakran használják kísérleti-kutatási célokra, különösen mivel számos alfajta genomját már feltérképezték. Ezúttal a legyek a Progressz teherűrhajón, áprilisban érkeztek az űrállomásra, ahol a kozmikus hatásoknak, egyebek között kozmikus sugárzásnak tették ki őket, hogy vizsgálják, milyen változásokat idéz ez elő génállományukban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nanotapaszt hoztak létre a szív gyógyítására

Amerikai és indiai mérnökök új megközelítéssel próbálkoznak a szívrohamon átesett páciensek… Tovább olvasom