Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Tányérunkon is végezhetik a tengerek műanyagszemetei

A hulladék fenyegeti a vízi állatokat, a turizmust és a halászatot. Az apró műanyagdarabok akár a tányérunkon is végezhetik.
Évente legalább 13 milliárd dollár (3 ezer milliárd forint) kárt okoz a tengerekbe szórt műanyagszemét: a hulladék fenyegeti a vízi állatokat, a turizmust és a halászatot - hangsúlyozza az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) egy hétfőn kezdődött kenyai konferencián közzétett jelentése.

"A műanyagnak fontos szerepe van korunk mindennapjaiban, ám nem hunyhatunk szemet a használatából származó környezeti károk felett" - mondta Achim Steiner, az UNEP vezetője. A legfontosabb üzenet: a plasztikhulladékot újra kell hasznosítani, illetve mennyiségét csökkenteni kell - tette hozzá.

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a tengerbe dobált műanyag egyes vízi állatokat, például a teknősöket megmérgezheti, ha megeszik, a delfinek és a bálnák pedig belegabalyodhatnak a nagyobb szemétdarabokba. A korallzátonyokat is erősen károsítja a plasztikhulladék, és a legkisebb szemétrészecskék a sarki jégbe is beépülnek.

A gazdasági károk közül a jelentés többek közt a strandok elszennyeződését és a halászeszközök megrongálódását említette. A műanyag jó részét a tengeri áramlatok nagy szemétkupacokba hordják össze.

A szakértőket egyre jobban aggasztják a legkisebb plasztikrészecskék. "Az apró darabokat az áramlatok nagy távolságokra szállítják, és végül ételeink részeként a tányérunkon végzik" - magyarázta Steiner. Ezek a mikrorészecskék egyrészt úgy keletkeznek, hogy a sós vízben a szemétből kioldódnak, másrészt a fogkrémek, tusfürdők vagy arctisztítók összetevőiként a szennyvízzel a tengerekbe kerülnek.

A Nairobiban tartott konferencián a környezetvédők a cégek nagyobb részvételét kérték a műanyaghulladék csökkentésében. A vállalkozásoknak ugyanúgy kellene figyelmet szentelniük az ökológiai lábnyomra a műanyag, mint a szén-dioxid kibocsátása szempontjából - hangsúlyozta Andrew Russel, egy műanyagszennyezés elleni projekt munkatársa.

Az ötnapos konferencián több mint 1200 környezetvédelmi szakember vesz részt. Olyan témákról is beszélnek, mint a vadállatok illegális kereskedelme.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A leghidegebb, leghalványabb fehér törpét találhatták meg

Az objektum olyan hűvös, hogy a szén kristállyá válhatott rajta, mintha csak Föld-méretű gyémánt… Tovább olvasom