Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Szuperhold-fogyatkozás lesz hétfő hajnalban - Jön a világvége?

A Hold ilyenkor nagyobbnak tűnik és fényesebben ragyog az égbolton. Egy elmélet szerint a "vérhold" elhozza a világvégét.
Több mint 30 év után szuperholddal "egybekötött" teljes holdfogyatkozás figyelhető meg szeptember 28-án hajnalban.

Szuperholdról akkor beszélhetünk, amikor égi kísérőnk ellipszis alakú pályáján haladva teliholdkor perigeumba kerül, azaz ekkor ér a Földhöz legközelebb. Ilyenkor csaknem 50 ezer kilométerrel kisebb távolság választja el bolygónktól, mint apogeumkor, azaz a Hold pályájának a Földtől legtávolibb csücskén.

A közelségnek köszönhetően az égitest az apogeumkor megfigyelhető teliholdhoz képest 14 százalékkal nagyobbnak tűnik és 30 százalékkal fényesebben ragyog az égbolton - olvasható a NASA honlapján.
 

"A valóságban semmi fizikai különbség nincs a teliholdak között, csupán szeptember végén egy kissé nagyobbnak és fényesebbnek fog tűnni"

- magyarázta Noah Petro, a NASA Goddard Űrközpontjának munkatársa. Mint az amerikai Holdkutató (Lunar Reconnaissance Orbiter) projekt helyettes vezetője rámutatott, sokkal nagyobb szenzáció, hogy a szuperhold egy holdfogyatkozással esik egybe, amikor égi kísérőnket több mint egy órára "elnyeli" a Föld árnyéka.

Mint a NASA szakértője kifejtette, az "egyszerű" holdfogyatkozások meglehetősen gyakoriak, hiszen évente átlagosan kétszer fordulnak elő, a 21. században pedig 228 alkalommal vetül bolygónk árnyéka az égitestre. A szuperhold és a holdfogyatkozás egybeesése viszont rendkívül ritka jelenség: legutóbb 1982-ben történt ilyen, a következőre 18 évet, 2033-ig kell várni.

Mint a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján, valamint az eumet.hu hírportálon olvasható, a teljes holdfogyatkozás Európa egész területén, így Magyarországon is megfigyelhető lesz, emellett az égi "színjátékot" élvezhetik Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint a Közel-Keleten is.
A Hold fényesebb és nagyobb lesz, mint máskor
A Hold fényesebb és nagyobb lesz, mint máskor

A félárnyék közép-európai idő szerint hajnali 2:11-kor érinti a Holdat, de jelenléte csak fél órával később válik láthatóvá. A Hold 3:07-kor kezd belépni az árnyékba, és 4:11:10-kor tűnik el teljesen benne, a fogyatkozás maximuma 4:47-kor lesz.

Égi kísérőnk 5:23-kor kezd kilépni a Föld árnyékából, amely bő egy óra alatt vonul le a Hold felszínéről, 6:27-kor hagyja el azt teljesen. A félárnyék halvány szürkés jelenléte azonban még fél órán át észlelhető lesz a Hold korongján. A teljes holdfogyatkozás 1 óra 11 perc 55 másodpercig tart, a totalitást megelőző, valamint az azt követő részleges holdfogyatkozással a jelenség időtartama 3 óra 20 perc.

A következő, Magyarország területéről is megfigyelhető teljes holdfogyatkozásra 2018. július 27-ig kell várni.
 
Olvasóink fotóit a szuperholdról
az online@kisalfold.hu
címre várjuk! 

Jön a világvége?


A maják óta rendszeresen kikiáltják a világvége újabb ás újabb dátumát. Ez az újabb dátum egyes jóslatok szerint szeptember 28-ra, azaz hétfőre esik.

Abban most nincs egységes álláspont, mi is okozza majd ezt a szörnyűséget. A jövendölések egyik része szerint egy meteorit, a másik elmélet azonban az úgynevezett "vérholdról" beszél.
 

"Ez nem vallásos kitaláció, igenis, hogy minden meg fog változni"

– állította a Daily Expressnek egy texasi prédikátor, John Hagee. Szerinte Jézus most elszámol majd a Sátánnal az elmúlt 2000 évért.

A meteorit-elmélet követői szerint egyszerű magyarázata lesz a világvégének: egy hatalmas űrből érkező kődarab, amely elpusztítja a Földet. Egy Rev Efrain Rodriguez nevű férfi, aki saját állítása szerint próféta, azt terjeszti, maga Isten mondta el neki, mikor és hogyan lesz vége a világnak, sőt, aki tud olvasni a sorok közt, még a Bibliában is találhat utalásokat erre vonatkozóan.

Szerinte 2015. szeptember 22. és 28. között egy olyan erős meteorbecsapódás következik majd be, amely szó szerint szétszabdalja a Földet.

Állítólag valahol Puerto Rico közelében esik le az égitest, földrengéseket és szökőárt okozva, néhány héten belül pedig minden földi élet elpusztul, még az is, ami egyébként átvészelte a becsapódást.

A NASA már odáig jutott, hogy hivatalos közleményben cáfolta, hogy bármilyen alapja lenne a világvégének.

"A NASA jelenleg nem tud olyan aszteroidáról vagy üstökösről, amelynek pályája ütközne a Földével, így elég kicsi az esély egy nagyobb becsapódásra. Valójában a legjobb tudomásunk szerint egy nagyobb objektum sincs, amely ütközhetne a Földdel következő száz évben."

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnevezték a washingtoni pandakölyköt

Elnevezték a washingtoni pandakölyköt
A washingtoni állatkertben öt hete született pandakölyö a Pej Pej nevet kapta, ami annyit jelent:… Tovább olvasom