Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Szokatlan módját fedezték fel a vírus vérrel való terjedésének

Sokáig értetlenül álltak a kutatók az előtt, hogyan fertőződött meg 10 brit állampolgárságú férfi egy ritka vírussal.
Egy veszélyes vírus vérrel való terjedésének szokatlan formáját, a vallási rituáléként végzett véres önkorbácsolást és önmegsebzést fedezték fel brit kutatók.

Egy szerdán megjelent tanulmányban a kutatók leírják: sokáig értetlenül álltak az előtt, hogyan fertőződött meg 10 brit állampolgárságú férfi egy olyan ritka vírussal, mint a humán T-limfotróp vírus 1-es típusa (HTLV-1), ami egy HIV-hez hasonló retrovírus, hiszen nem tartoztak egyik ismert rizikócsoporthoz sem.

A HTLV-1 általában szoptatással, nemi úton, vérátömlesztéssel és kábítószeresek fecskendőinek közös használatával terjed. A vírussal fertőzött személyek nagy többsége semmiféle tünetet nem mutat, a legtöbben nem is tudnak fertőzöttségükről, de kis részük szörnyű kórokban, például vérrákban vagy egy súlyos degeneratív idegrendszeri betegségben betegszik meg.

A Nagy-Britanniában diagnosztizált tíz HTLV-1-pozitív férfi sem mutatta betegség jeleit, fertőzöttségük véletlenül derült ki, véradással vagy mesterséges megtermékenyítéssel összefüggésben végzett vérvizsgálatok alkalmával - olvasható az amerikai járványügyi hatóság (CDC) folyóiratában.

A rejtély véletlenül oldódott meg a londoni St. Mary's kórházban, ahol az egyik kutató, Divya Dhasmana sebhelyekre figyelt fel az egyik páciens hátán. Az ezt követő újabb kikérdezés során kiderült, hogy a vírushordozók mindannyian vérzéssel járó vallási önkorbácsolásban vettek részt Irakban, Pakisztánban, Indiában vagy Nagy-Britanniában.

E rituálék egyikében a férfiak éles kést ütögetnek a homlokukhoz, majd továbbadják azt másoknak. Egy másik rituáléban pengékből álló lánccal vagy egyéb pengés eszközzel csapkodják a hátukat, ugyancsak egymásnak adva a "pengekorbácsot".

Az egyik páciens elmondta, hogy az önkorbácsoláshoz használt eszközt továbbadás előtt belemártották egy recept nélkül is kapható fertőtlenítőszerbe, Dhasmana szerint azonban a HTLV-1 ellen nem elég az ilyesfajta fertőtlenítés.

Az önkorbácsolás vagy az önmegvágás rítusát több vallási csoport is alkalmazza, főleg a síita muszlimok az asúra nevű ünnepnapjukon. Többnyire csak férfiak gyakorolják és a szertartás vitatott a vallási közösségen belül is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfedezték a majmok evolúciójának hiányzó láncszemét

Felfedezték a majmok evolúciójának hiányzó láncszemét
A kutatók szerint az Óvilág majmainak sikere nagy részt összefüggött egyedi fogazatukkal. Tovább olvasom