Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Rekonstruálták egy 5600 éve halott lány arcát

A kőkorszaki lány 17-22 éves korában halhatott meg, maradványaira egy németországi barlangban bukkantak rá. Újraalkották az arcszöveteit, a bőrét és a haját is.
Constanze Niess frankfurti igazságügyi orvosszakértő, az arcrekonstrukció nemzetközi szakértője újraalkotta az arcszöveteit, a bőrét és a haját annak a 17-22 éves korában meghalt kőkorszaki lánynak, akinek maradványaira a vesztfáliai Hagen Blätterhöhle nevű barlangjában bukkantak 2004-ben.

"Valami egészen szokatlant találtak a barlangban. Az újkőkori csontváz vadászó-gyűjtögető népcsoporthoz tartozott, miközben ebben a korszakban az ember már növénytermesztéssel állította elő az élelmét" - hangsúlyozta Ralf Blank, a hageni Történeti Központ régész-történésze.

Constanze Niess elmondta, figyelt arra, hogy az arc tükrözze az életkort. Az olyan finom vonásokat, mint a könnyzacskó vagy a kis ráncok, a szem és a haj színe természetesen nem tudta kikövetkeztetni a koponyából.


Ezt megbeszélte a kutatókkal, akiktől valamennyi művészi szabadságot kapott, amikor az alkotás ezen szakaszába ért - magyarázta művének pénteki bemutatóján Hagenben.

A koponya alapján rekonstruált leányarc és a mai ember vonásai nem igazán különböznek egymástól - tudósított a német Bild.

Az eredeti koponyát, mellette a rekonstruált arcot szeptember elejétől jövő év áprilisáig a bonni LRV-LandesMuseumban lehet megtekinteni, utána visszakerül Hagenbe.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az eddigi legmelegebb év volt 2014

Rekordot döntött a föld és a tenger felszínének hőmrséklete, a tengerszint emelkedése, a trópusi… Tovább olvasom