Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Országos kétéltű- és hüllőfelmérési program indul

Országos kétéltű- és hüllőfelmérési programba kezd a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával.

A zöldszervezet reményei szerint a programnak köszönhetően hamarosan minden eddiginél pontosabb adatok állnak majd rendelkezésre Magyarország kétéltű- és hüllőfaunáját illetően. Mint Vörös Judit programkoordinátor az MTI-nek csütörtökön elmondta, a herpterkep.mme.hu címen gyűjtik a megfigyeléseket: regisztrációt követően bárki feltölthet ide adatot, lehetőleg fényképpel és minél több részlettel - a megfigyelés pontos helye és ideje, az állat neme, kora, állapota stb. - együtt.

A beküldött adatokat szakértők ellenőrzik, szűrik, és csak ezt követően bővítik az adatbázist, illetve jelenítik meg a megfigyelést a térképen. A honlapon az országban előforduló 17 kétéltű- és 15 hüllőfajról szóló leírások és fényképek segítik a látott állatok beazonosítását - mondta Vörös Judit, hozzátéve, hogy aki bővebben akar tájékozódni, ellátogathat az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának honlapjára (www.mme.hu/khvszweb).

A szervezők minden évben kijelölnek egy régiót - az első évben Budapest és környéke a kiemelt terület -, amelyet részletesebben szeretnének feltérképezni. Az MME arra buzdítja a kirándulókat, az iskolai biológiaórák és -szakkörök diákjait és más érdeklődőket, hogy minél több megfigyelést küldjenek be ebből a régióból. A laikus megfigyelések mellett a zöldszervezet szakértői is feltérképezik az adott tájegység kétéltű- és hüllőállományát. Mint a koordinátor megjegyezte, minden szezon végén összesítik az adott időszakban feltöltött megfigyeléseket, és díjjal tervezik elismerni a hónap vagy év adatfeltöltőjének teljesítményét. Az MME kétéltű- és hüllőfelmérési programja együttműködik az egykori környezetvédelmi minisztérium által elindított Vadonleső programmal (www.vadonleso.hu). A mindkét gyűjtés által lefedett fajok megfigyeléseit csak egyszer kell rögzíteni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szuperbaktériumokat mutattak ki Újdelhi ivóvizében

Újdelhiben vett vízmintákból NDM-1 rezisztenciagént mutattak ki, amely csaknem valamennyi jelenleg… Tovább olvasom