Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Óriás dobverőként veri a napszél a Földet körülvevő mágneses buborék dobját

Az űr nem csendes - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.
Az űr nem csendes: amikor a Napból érkező nagy energiájú részecskék elérik a Földet körülvevő, védelmező mágneses buborékot, olyan hangot hallathat, mint egy óriási dobütés - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

A Nature Communications című szaklapban bemutatott tanulmány szerint a magnetopauza - az a
régió, ahol a napszélből eredő nyomás és a bolygó mágneses tere egyensúlyban van - a napból érkező plazmasugár hatására vibrál, felszínén a hullámok oda-vissza verődnek.
    
Az újonnan felfedezett hullám a felszíni hullámok egy típusa, melynek bizonyos határokra van szükségük a mozgáshoz - állapították meg a kutatók.
    
A tudósok a NASA Themis nevű missziója által gyűjtött adatokkal dolgoztak. A kétéves küldetés során öt egyforma szonda vizsgálta a földközeli űr fizikai folyamatait.
    
Amikor a plazmasugár, vagyis a "dobverő" eléri a magnetopauzát, felszínén hullámminták alakulnak ki, melyek pereme nyugodt, más részei azonban vibrálnak. A fix pontok a Föld mágneses pólusai közelében találhatóak, a hullámok pedig a magnetopauza felszínét rezgetik.
    
A magnetopauza mechanizmusainak megértése segíthet megvédeni a Föld műholdjait, telekommunikációs eszközeit és az asztronautákat a napszélben lévő részecskék káros sugárzásától.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kap egy utolsó utáni esélyt a marsjáró mielőtt működésképtelennek nyilvánítja a NASA

Kap egy utolsó utáni esélyt a marsjáró mielőtt működésképtelennek nyilvánítja a NASA
Szeptemberben a NASA azt közölte, hogy még 45 napig próbálkozik a kapcsolatfelvétellel, de ha az nem… Tovább olvasom