Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Nem fogja elhinni, milyen gombára bukkantak Ausztráliában

"Kivonja" környezetéből az aranyat.
"Kivonja" környezetéből az aranyat egy gomba, amelyre Ausztrália nyugati részén bukkantak rá az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) munkatársai, akik szerint a jelenség segíthet az új aranylelőhelyek feltárásában.

A Perth városától 130 kilométerre délkeletre elterülő Boddington vidékén talált Fusarium oxysporum a környezetében lévő részecskékkel való kölcsönhatás során "aranyozza be" gombafonalait.

A szakemberek szerint a gyakorlat biológiai előnyökkel járhat, mivel az "aranyozott" gombák nagyobbra nőnek és gyorsabban terjednek, mint azok, amelyek nem lépnek interakcióba az értékes fémmel.

"A gombák kulcsszerepet játszanak a szerves anyagok, úgy mint a falevél és a fakéreg lebontásában és újrahasznosításában, valamint különböző fémek, köztük az alumínium, a vas, a mangán és a kalcium körforgásában" - mondta Tsing Bohu, a CSIRO munkatársa.

"Az arany ugyanakkor kémiailag annyira inaktív, hogy egy ilyesfajta kölcsönhatás egyszerre szokatlan és megdöbbentő - konkrétan látni kell ahhoz, hogy az ember elhiggye" - tette hozzá a kutató.

Bohu jelenleg további vizsgálatokat végez annak megértésére, hogy a Fusarium oxysporum miért lép kölcsönhatásba az arannyal, és hogy a jelenség a felszín alatti nagyobb aranylelőhelyekre utalhat-e. Amennyiben igen, az hasznára válna az iparnak az új lelőhelyek felkutatásában.

Ausztrália a világ második legnagyobb aranytermelője, ám az előrejelzések szerint a termelés csökkenni fog a közeljövőben, hacsak nem tárnak fel újabb lelőhelyeket.

A világszerte előforduló Fusarium oxysporum az amatőr aranykeresők számára azonban nem szolgál segítségül, mivel a fonalaihoz tapadó aranyrészecskék csupán mikroszkóppal láthatóak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepel a NASA, hamarosan 50 éve lesz annak, hogy a Holdra szálltunk

Ünnepel a NASA, hamarosan 50 éve lesz annak, hogy a Holdra szálltunk
Ünnepel az Amerikai Űrügynökség. A NASA különleges fotóiból adtak ki egy könyvet a holdra szállás… Tovább olvasom