Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

Megháromszorozták a közös magyar-izraeli kutatási támogatást

Az eredeti kétmillió eurós (mintegy 650 millió forint) keretösszeget megháromszorozták, ezúttal már hatmillió eurót oszt ki a feltételeknek megfelelő pályázóknak a két ország innovációs ügynöksége.
Jeruzsálemben és Tel-Avivban több tucat izraeli üzletember gyűlt össze a megháromszorozott magyar-izraeli kutatási támogatás megismerésére, a partneri kapcsolatok építésére.

Hétfő délben először Jeruzsálemben, Magyarország új, jeruzsálemi külgazdasági irodájában gyűltek össze az izraeli üzletemberek és a magyar vállalatok képviselői. Benkő Levente nagykövet az új iroda első jelentős rendezvényén elmondta, hogy az eredeti kétmillió eurós (mintegy 650 millió forint) keretösszeget megháromszorozták, ezúttal már hatmillió eurót oszt ki a feltételeknek megfelelő pályázóknak a két ország innovációs ügynöksége. Egyben a határidőt is meghosszabbították, június 12-ig jelentkezhetnek a közös magyar-izraeli innovációs projektekre az egymással szövetkező cégek - tette hozzá.
    
Elmondta, hogy a két ország közös kutatási és fejlesztési alapjából új, vagy továbbfejlesztett termékek és szolgáltatások részesülhetnek.
    
Elsősorban a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó és tiszta technológiák, a mezőgazdaság és élelmiszer-technológiák, az IT szektor, s benne különösen a mesterséges intelligencia (AI) alapú és biztonsági  fejlesztések, a biotech, és egészségügyi technológiák, valamint orvosi eszközök, és az intelligens közlekedési rendszerek, beleértve az autonóm vezetést és a hozzá kapcsolódó területeket - részletezte a nagykövet.
    
A helyi innovációs hatóság képviselői mindkét helyszínen hangsúlyozták: egyetemek és kutatóintézetek is pályázhatnak a pénzekre, de csak az ipari tervek alvállalkozójaként, mert elsősorban az innovatív termékek piacra segítése a cél. Szeretnék, ha innovatív, piacközeli ötletek jutnának támogatáshoz.
    
Mosik Greenberg, fiatal izraeli vállalkozó az MTI tudósítójának elmondta, hogy nagyszülei Magyarországról vándoroltak Izraelbe. Greenberg üzlettársával az IT szektorban indított vállalkozást Vitakka consulting néven, amely a beszédelemzés területén próbál újszerű megközelítéssel eredményeket elérni.
    
Szolnoki Szabolcs, a nagykövetség tudományos és technológiai attaséja hangsúlyozta, hogy a magyar-izraeli kutatási és fejlesztési alapot az a felismerés hívta életre, hogy a két, méretében kicsi, de tehetségei számában annál nagyobb ország vállalkozásai egymás kompetenciáit kiegészítve nagyobb eséllyel léphetnek be olyan nagy piacokra, mint az amerikai, a kínai, vagy az Európai Unió piaca.
    
Litauszki András gazdasági attasé arra hívta fel a figyelmet, hogy a működése alatt eltelt hat évben bebizonyosodott, hogy mindkét fél komolyan veszi az együttműködésre megteremtett alapot, és ezért is emelték meg háromszorosára a támogatás mértékét.

(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedmillió galaxisról készített panorámaképet a Hubble

Negyedmillió galaxisról készített panorámaképet a Hubble
Panorámaképet készített negyedmillió galaxisról a Hubble: egyetlen képpé állították össze az… Tovább olvasom