Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Magyar zsebműholddal térképezik fel bolygónk rádiófrekvenciás szennyezettségét

A BME-n fejlesztett, Zsebinek becézett apró szerkezet, a SMOG-1 2018 második negyedévére kapott startidőpontot, amely azonban valószínűleg tolódik majd.
Újabb magyar műhold állhat Föld körüli pályára jövőre - hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön.

Dudás Levente, a projekt műszaki vezetője azt mondta, hogy a SMOG-1 2018 második negyedévére kapott startidőpontot, amely azonban valószínűleg tolódik majd.
    
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen fejlesztett Zsebi becenevű kocka nagyon apró, élhosszúsága mindössze 5 centiméter, vagyis a térfogata a nyolcada a 2012-ben pályára álló Masat-1-ének, amely első magyar műholdként 1062 napot töltött az űrben.
 
Kép forrása: Smog-1 / Facebook
Kép forrása: Smog-1 / Facebook


    
A SMOG-1, ahogyan arra a neve is utal, rádiófrekvenciás szmogot, szennyezettséget mér majd a digitális földfelszíni televízióadók frekvenciasávjában. A cél egy globális rádiófrekvenciás szennyezettségi térképet alkotni a bolygóról - közölte Dudás Levente.
   

Beszkenneljük a földfelszínt (...) és meg tudjuk mondani, hogy az adott földrajzi terület fölött elhaladva milyen frekvencián milyen jelszinteket bocsátott az ember a világűrbe, mennyire szennyeztük a környezetünket

- fogalmazott a műszaki vezető.

Jelenleg a SMOG-1 földi tesztelése zajlik. A műholdból két példányt is gyártottak, hogy ha az űrben valamilyen probléma merülne fel, a Földön modellezni tudják, miként reagál az eszköz egy adott megoldásra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyarok veszik fel a kapcsolatot az ufókkal, jósolta a vak bolgár asszony

A magyarok veszik fel a kapcsolatot az ufókkal, jósolta a vak bolgár asszony
Baba Vanga gyerekkorában vakult meg, de cserébe látomásai támadtak. Rólunk és erről az évről is. Tovább olvasom