Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Magyar kutatók bebizonyították: nem hűt a zebracsík

Ön tudja, miért csíkosak a zebrák? Olvasóink a Borsonline.hu-n szavaztak: a legtöbben úgy vélik, az álcázás miatt ilyenek ezek a patások.
Nem azért alakult ki az evolúció során a zebrák csíkossága, mert az a forróságban légáramlást előidézve jobban hűti a testet. Ezt négy hónapnyi kísérlettel magyar kutatóknak sikerült bizonyítaniuk. Hogy mégis miért lettek csíkosak a zebrák, arról nagyon régóta vitáznak. Charles Darwin és Alfred Wallace már 1870-ben ütköztette véleményét, és azóta legalább 18 elmélet született. Közülük az egyik volt a légáramlás kiváltotta hűtő elmélet, aminek a végére most pont került. - írja a Borsonline.hu.
 
fotó: BorsOnline
fotó: BorsOnline
 
fotó: BorsOnline
fotó: BorsOnline

70 éves elméletet cáfolnak a magyarok Az Állatorvos-tudományi Egyetem, a svéd Lundi Egyetem és az ELTE Természettudományi Karának kutatói a Scientific Reports folyóirat most megjelent cikkében magyarázták meg felfedezésüket.
 
fotó: BorsOnline
fotó: BorsOnline
 

Az egyik leghíresebb elmélet, amit sikerült megcáfolnunk, már legalább hetvenéves.

– mondta a Borsnak Horváth Gábor, az ELTE Természettudományi Karának do­cense, a kutatás vezetője.

Eszerint napsütésben a fekete csíkok jobban felmelegszenek, ettől felszálló légáramlat keletkezik, míg a fehérek kevésbé, ezért ott leszálló légáramlat alakul ki. Ettől apró légörvények keletkeznek, amik hűtik a testet. A fizikát ismerők ezt elképzelhetőnek is tartották.

– mondta el.

Lovastanyán dolgoztak

Horváth Gábor és kollégái tavaly kezdték a munkát. Kaptak kutatási pénzt, beszereztek hőmérőket, automatikus meteorológiai berendezést, fekete, fehér, szürke lóbőröket, valamint szarvasmarha- és zebrabőröket. Vettek hordókat, ezeket bevonták az előbb felsoroltakkal, feltöltötték vízzel, és beindult a kísérlet.
fotó: BorsOnline
fotó: BorsOnline
 
fotó: BorsOnline
fotó: BorsOnline

Gödön egy lovastanyán négy hónapig végeztük a méréseket úgy, hogy ötpercenként rögzültek az eredmények. Kiderült, hogy legkevésbé a fehér, legjobban a fekete hordó melegedett fel, de a csíkos és a szürke között nem volt különbség.

– mesélte a Borsnak Horváth Gábor, aki büszke teljesítményükre.

Bögöly ellen véd

A kutatócsoport fantáziáját évek óta izgatják a csíkok. Pár éve azt vizsgálták, hogy a böglyök ellen nyújtanak-e valamiféle védelmet, hiszen ezek a rovarok legszívesebben a lovakat támadják. Szívják a vérüket, mert az a petéik fejlődéséhez szükséges. Kiderült, igen, munkájukat pedig 2016-ban fizikai tudományok kategóriában lgNobel-díjjal jutalmazták, amit mulatságos, de érdekes kutatásokért osztanak. Elért eredményükből gyakorlati haszon és üzleti siker is lett: a zebracsíkos lótakarót már több lovasboltban árulják körülbelül 37 ezer forintért.
 
fotó: BorsOnline
fotó: BorsOnline


Kutatnak tovább

Az ELTE docense elárulta, nem hagyják abba a vizsgálódást.
 
fotó: BorsOnline
fotó: BorsOnline

Négy évünk van zebrakutatásra, ezért a munkát tovább folytatjuk. Vizsgáljuk majd ezen emlős és a bögöly hőkapcsolatát. Utóbbiak főleg a fekete állatokra mennek. Látják a különböző színű lovakat, mindegyiknek jó lenne a vére, de mégis a feketét választják. Ennek valamilyen hőoka lehet, de hogy mi, azt még nem tudjuk. Egy másik dolog, amire kíváncsiak vagyunk, az a légörvények esetleges kialakulása.

– fejtegette a terveket a szakember.

Borsonline.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A végén túl sok medve lesz Európában

A végén túl sok medve lesz Európában
A szaporulat akkora lehet, hogy hazánkba is visszaköltözhetnek. Tovább olvasom