Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Francia matematikus nyerte idén az Abel-díjat

Yves Meyer francia matematikus kapja idén a "matematikai Nobel-díjként" is emlegetett norvég Abel-díjat - jelentette be a Norvég Tudományos Akadémia.
A 77 éves Meyer a waveletek (hullámocskák) matematikai elméletének kidolgozásában játszott kulcsfontosságú szerepe elismeréseként kapja a díjat.

A matematikát, az információs technológiát és a számítástudományokat is érintő teóriát az adattömörítés, a zajcsökkentés, az orvosi képalkotás, az archiválás terén, valamint a Hubble űrteleszkóp által készített képek felbontásának javítására is használják.

Nem is olyan régen pedig az Albert Einstein által száz éve megjósolt gravitációs hullámok létezésének bizonyításában is szerepet játszott.

A hatmillió norvég koronával (mintegy 202 millió forinttal) járó Abel-díjat május 23-án adják át Oslóban.

A Tuniszban felnőtt Meyer 1966-ban szerzett doktori címet a Strasbourgi Egyetemen. Tudományos pályafutása során számos híres francia egyetemen dolgozott, 1993-ban választották be a Francia Tudományos Akadémia tagjai közé.
 


Az Abel-díjat, amely a világ egyik legjelentősebb tudományos kitüntetése, Niels Henrik Abel (1802-1829) norvég matematikus emlékére alapították 2002-ben, hiányt pótolva, mert az 1895-ben alapított Nobel-díj a matematikusokat nem jutalmazza.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén sem hoz semmi jót az időjárás

Idén sem hoz semmi jót az időjárás
A 2016-os rekordmeleg után folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek 2017-ben is. Tovább olvasom