Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Fény derült egy olyan nukleáris balesetre, amely mellett Csernobil eltörpül

Egy újonnan előkerült titkos jelentés szerint az oroszok egy olyan nukleáris katasztrófát titkoltak el a hidegháború ideje alatt, ami négyszer rosszabb volt, mint Csernobil.
1950-ben Kazahsztánban történt egy nukleáris baleset. Több, mint 600 ember került kórházba és 100 ezer ember meg volt győződve róla, hogy valamilyen hatással volt rá a robbantás. A sugárfertőzések száma négyszer több volt, mint Csernobilban. Sőt néhány gyerek a mai napig valamilyen születési rendellenességgel születik emiatt – írta a New Scientist alapján a borsonline.hu.

Ezek után 1956 augusztusában újabb baleset történt szintén Kazahsztán térségében, Szemipalatyinszkiban, ahol szovjet nukleáris fegyverekkel kísérleteztek, mindössze 160 kilométerre az iparváros Oskementől.

A tudósok mindezeket a nukleáris kísérletek a külvilág kizárásával folytatták, nem törődve a lehetséges következményekkel. Egy hónappal a robbanás után, 1956 szeptemberében még mindig a normális sugárdózis százszorosát mérték Oskemenben. A sugárzás szétterjedt a kazah sztyeppén.

A most feltárt titkos jelentés rámutat, hogy a tudósok tisztában voltak a katasztrófával és annak mértékével, de a jelek szerint nem törődtek vele. A nukleáris tragédia, mint utóbb kiderült, egész Kelet-Európát érintette.
 
Borsonline.hu

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A NASA egy angol tinitől tudta meg, hogy valami nem stimmel

A NASA egy angol tinitől tudta meg, hogy valami nem stimmel
A 17 éves Miles Soloman kiszúrt egy hibát a NASA adatai között, amiről még a szakértők sem tudták, hogy ott van. Tovább olvasom