Kisalföld logö

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 19°C | 28°C Még több cikk.

Először figyeltek meg a Földön kívül ilyen jelenséget

Változásokat észlelt a Jupiter mágneses mezejében a NASA űrszondája.
Idővel változik a Jupiter belső mágneses mezeje. Először figyeltek meg a Földön kívül ilyen jelenséget az amerikai űrügynökség, a NASA közlése szerint.

Ezt a szekuláris, vagy évszázados változások néven ismert jelenséget a NASA Juno nevű űrszondája figyelte meg, amely a Jupiter körül kering - olvasható a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory közleményében.

A Juno megállapította, hogy a Jupiter szekuláris változásait nagy valószínűséggel a bolygó mélyének légköri szelei okozzák. A szelek, amelyekről úgy vélik, hogy megnyirbálják a mágneses mezőt, a bolygó felszínétől egészen 3000 kilométer mélyre nyúlnak le, ahol a bolygó belseje gáz állapotból jól vezető folyékony fémmé kezd változni.

A felfedezés abban segítheti a kutatókat, hogy jobban megértsék a Jupiter belső szerkezetét és a Föld mágneses mezejében bekövetkező változásokat.

"A szekuláris variációk már évtizedek óta szerepelnek a bolygókutatók kívánságlistáján. Ez a felfedezés a Juno különösen pontos tudományos műszereinek és pályája egyedülállóságának köszönhető" - mondta Scott Bolton, a San Antonió-i Délnyugati Kutatóközpont munkatársa, a Juno projekt fő kutatója. A Juno alacsonyan száll a bolygó felett, miközben sarkponttól sarkpontig halad.

A tudósok összehasonlították a NASA Jupitert vizsgáló korábbi misszióinak adatait a Juno által gyűjtött új adatokkal és "kis, de határozott változásokat észleltek a mágneses mezőben" - olvasható a Nature Astronomy című tudományos lapban bemutatott jelentésben.

Kimee Moore, a Harvard Egyetem Juno-kutatója szerint az elmúlt négy évtizedben gyűjtött adatok elegendő információt szolgáltatnak annak kijelentésére, hogy a Jupiter mágneses mezeje változik az idők során.

"A mágneses mezőkről szerzett új ismeretekkel elkezdünk dolgozni a Jupiter szekuláris változásait bemutató térképen" - mondta Moore.

(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szokatlan módszert engedélyezték Washingtonban az elhunytak eltemetése helyett

Szokatlan módszert engedélyezték Washingtonban az elhunytak eltemetése helyett
"Őrült beszéd, őrült beszéd: de van benne rendszer." - jutott eszünkbe ez az idézet a hír hallatán. Tovább olvasom