Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Élőben közvetítették egy ókori egyiptomi főpap szarkofágjának felnyitását

A sírban találtak egy ritka, viaszból készült fejet is.
Élőben közvetítették vasárnap éjjel három ókori szarkofág, köztük egy két és félezer éve élt főpap koporsójának felnyitását Egyiptomból, a Kairótól délre fekvő, Nílus-menti Minjából.

A 26. dinasztia (i. e. 664-525) idejéből származó szarkofágok felnyitását az egyiptomi legfelső régészeti tanács vezetője, Musztafa Vaziri és Záhi Havvász híres egyiptomi régész, a korábbi régészeti miniszter jelenlétében végezték, az eseményt a Discovery Channel sugározta Expedition Unknown: Egypt Live című kétórás műsorában.

A szarkofágok egyikében egy kék gyöngyökkel díszített női múmiát találták, egy másikban egy fiatal nő és az apja múmiáját fedezték fel. A kamerák azonban leghosszabban a harmadik koporsó, Ízisz istennő egy főpapja szarkofágjának felnyitásán időztek, mivel ezen már kívülről látszott, hogy egy előkelőség koporsója lehet.

A többé múmiától eltérően ezen magas színvonalú balzsamozást és fáslizást végeztek, ami segített jó állapotban megőrizni a holttestet, és Ízisz egy aranyozott szobrát is megtalálták mellette. "Ez az ember olyan volt, mint egy király" - kommentálta a látottakat Záhi Záhi Havvász. - Az ókori Egyiptom vége felé a főpapok volt a valódi hatalom, és ez most látszik is - tette hozzá Josh Gates műsorvezető.

A sírban találtak egy ritka, viaszból készült fejet is. Havvász azt mondta, hogy még sosem látott hasonlót a késői korból.

A régészeti helyszínen tavaly februárban bukkantak a szarkofágra, amikor egy sírrablót követve egy egész alagúthálózatot tártak fel 40 múmiát tartalmazó síremlékkel. A feltételezések szerint az egyiptomi előkelőségek maradványait őrzik az ókori sírok, amelyek Záhi Havvász szerint "50 évre elegendő munkát ad a régészeknek".

A térségben már 1927-ben találtak egy mészkő szarkofágot, amelyet el is helyeztek a kairói Egyiptomi Múzeumban, de aztán a lelőhely feledésbe merült - mondta Havvász.

Egy neve elhallgatását kérő egyiptomi régész az adással kapcsolatban azt mondta az AFP-nek, hogy az végső soron egy "médialátványosság, amely ha jól csinálják, felkeltheti az emberek érdeklődését a régiségek iránt és ösztönözheti az idegenforgalmat".

Az ismeretterjesztő csatorna nem válaszolt arra a kérdésre, hogy fizettek-e az egyiptomi kormánynak a sírok felnyitására és az esemény lefilmezésére adott engedélyért.

(Lead-képünk illusztráció - a szerk.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra megmérik a Mount Everest magasságát

Újra megmérik a Mount Everest magasságát
Most kiderül, hogy a 2015-ös nagy erejű földrengés miatt csökkent-e a hegy magassága. Tovább olvasom